Bocskor Bíborka: Nagyon föl vagyok pörögve

Bocskor Bíborka
Vágólapra másolva!
A Magashegyi Underground a Budapesti Nyári Fesztivál visszatérő fellépője. Ezúttal a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon játszanak, augusztus 24-én, szimfonikus zenekari kísérettel. Ahogy azt már megszokták a rajongók, különleges lesz ez az alkalom is. Ehhez hozzájárul a stílszerű koncertdramaturgia, a vizualitás, a Talambával és egy gyerekkórussal kiegészülő egyedi formáció, a két illusztris vendég - Beck Zoli és Molnár Levente -, valamint az is, hogy a készülődésbe ezúttal bepillantást enged a zenekar.
Vágólapra másolva!
Bocskor Bíborka Forrás: Budapesti Nyári Fesztivál

Hosszú koncertturnén vannak túl, játszottak az összes nagy nyári fesztiválon, felléptek itthon és otthon, azaz Magyarországon és Erdélyben is. De még a zenekar előtt áll a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nyárbúcsúztató szimfonikus koncertje. Mennyire fáradtak?

Volt egy olyan hetünk, amikor

majdnem mindennap volt koncertünk

– EFOTT, Tusványos, Debrecen, amihez persze hozzájött még az utazás –, és egy klipforgatással lett vége. Debrecenből úgy értünk vissza, hogy fél 6-kor toppantam be a lakásba, 6-ra pedig már a sminkben kellett lennem. Hajnali 2-ig forgattunk, másnap pedig mentünk Balatonszemesre koncertezni. Amikor ennek vége lett, akkor egy nagyot szusszantam.

És igen, még előttünk áll ez a nagy projekt, a margitszigeti koncert, de

nem érzek fáradtságot, nagyon föl vagyok pörögve.

Biztos, hogy az agy és a lélek munkája ez. Saját édesgyermekünk ez a produkció. Amikor elkezdtük a Szimfonikus Remix koncertet 2011-ben, a közvetlen környezetünk is próbált lebeszélni róla. Azt mondták, túl fiatalok vagyunk, túl kicsi még a zenekar ahhoz, hogy a Müpát megtöltsük. Mi viszont nagyon akartuk, és hála Istennek, azóta is

telt házakkal gördül előre ez a projekt.

Szerencsések vagyunk, hogy nyitottak ránk az emberek, a popzene és a komolyzene közötti, Magyarországon szerintem egyedülálló produkcióra.

Egy ilyen koncert a Magashegyi Underground esetében nem arról szól, hogy egyszerűen csak eljátsszák a dalaikat szimfonikus zenekarra hangszerelve, hanem komoly dramaturgia mentén épül fel az este.

Így igaz,

van a koncerteknek egy gondolati íve.

Most a négy évszakot és az őselemeket szeretnénk megjeleníteni a dalokon keresztül, és elhangzik majd az új számunk, az Itt leszel is.

A Magashegyi-dalok eleve mágikus világa jó inspirációs felület egy ilyenfajta dramaturgiához. Ráadásul mindig van konceptuális elképzelésünk arról, hogy mihez és hogyan nyúlunk hozzá, mert nem minden dal bírja el a szimfonikus hangzást. Ez az előszűrő. Aztán elkészül a nagyzenekari átirat, amit vagy önerőből oldunk meg, vagy a dobosunk, Toldi Miklós, vagy a billentyűs-dalszerzőnk, Fodor Máriusz vagy Fűrész Gábor készíti el, vagy Grünwald László segít ebben, de Subicz Gábor is áthangszerelt már dalokat. Abban maximalisták vagyunk, hogy a végeredmény szervesen kötődjön hozzánk, és vigyázunk arra, hogy megmaradjon a kortárs jelleg.

Augusztus 24. a koncert időpontja. Forrás: Budapesti Nyári Fesztivál

Mennyire határozza meg a mindennapjaikat a margitszigeti koncert?

Nagyon! Dolgoznak a fiúk a hangszereléssel, és bár a szimfonikus zenekarral logisztikai szempontból nehezebb összehozni a próbát, arra törekszünk, hogy minél többet játszhassunk együtt velük. Mindennap történik valami, ami a közelgő koncerthez kötődik, zenekari próbától a ruhapróbáig – mert számomra a jelmez is inspiráló, hozzátesz a színpadi élményhez, elmélyíti azt –, és szeretném a koncertig bevonni a közönséget is a készülődésbe. Arra számíthatnak, hogy beavatjuk őket a munkába, megmutatjuk nekik, mi történik.

Életünk eddigi legnagyobb szimfonikus koncertje

számunkra nagyon különleges eseménynek ígérkezik, és reméljük, hogy a közönségünk is átérzi és átéli ezt. Az a fantasztikus, hogy bármerre megyünk, találkozunk olyan rajongókkal, akik odajönnek hozzánk és elmondják, mekkora élményt jelentett nekik egy-egy szimfonikus Magashegyi-koncert. Ez egyszerre hátborzongató és megtisztelő.

Két vendég lesz a koncerten, Beck Zoli és Molnár Levente. Zoli a kevésbé meglepő a közönségeteknek, Levente viszont régi barát, és bár kiváló operaénekes, valószínűleg nem ismert annyira a rajongóitok körében. Kitől mit várhatunk?

Minden részletet nem szeretnék elárulni! (Nevet.) Beck Zoli a barátunk, nagyon szeretünk vele együtt dolgozni, jól sikerültek a közös dalaink. De neki is dübörög a 30Y, mi is sokat koncertezünk, és nem is akarunk úgy összeolvadni, hogy mi eltűnjünk Beck Zoliban, vagy ő eltűnjön a Magashegyiben, ezért

a találkozásaink, a közös színpadi muzsikálásaink ünnepnek számítanak.

Molnár Leventével osztálytársak voltunk Csíkszeredában, a Nagy István Zenei és Művészeti Líceumban, és kamaszkorom „fő hadvezére” volt.

Az életnek minden színét, a szabadságnak minden árnyalatát megmutatta nekem,

és folyamatosan arra tanított, hogy nem kell annyira komolyan venni a nagyon komolynak tűnő dolgokat sem. Rengeteg kalandon vagyunk túl az életben, de ebből csak kevés a színpadi, zenei kaland. A Margitsziget így számomra is meglepetés lesz, mert Leventéből bármikor bármi kijöhet, ami váratlan, spontán.

2016-ban tizedik születésnapját ünnepelte a Magashegyi Underground. Forrás: Origo

Tavaly volt tízéves a Magashegyi Underground, és számomra úgy tűnt, hogy a koncertjeik mintha egy picit az átgondolás, az összegzés felé mentek volna. Mi történik a 11. évben?

Nagyon szépen következik egymásból a két év. Megmaradt az a tudatosság, ami tavaly volt, ahogyan kirajzolódott bennünk, hogy mi felé szeretnénk menni. Hogy

a zenében, a képekben és a gondolatiságban – ez külföldön teljesen bevett gyakorlat, itthon viszont nem jellemző, és pláne nem jellemző, hogy jó esztétikai érzékkel csinálják. A Budapest Park-beli koncertünk fotóit a mai napig visszanézem, mert olyan vizuális világot teremtettünk a színpadon, amit teljes egészében vállalok: igen, ezek vagyunk mi. A nagyon magas LED-falak és a vetítés által

egy másik dimenzió tudott megnyílni,

amit a Margitszigeten is szeretnénk megismételni.

A koncert dramaturgiája kapcsán picit érintettük a színházat. Egy korábbi interjúban az Origón azt mondta, hogy azért nem lett színésznő, mert azt a létformát nem kívánta. Mit jelent az a létforma, és mi az a része, amit nem érez komfortosnak?

Színpadi embernek érzem és tartom magam, az életnek ez a dimenziója vonz, és úgy érzem, ebben tudok kiteljesedni. A lelkem nem akarta elfogadni azt az esetlegességet, ami egy színházban normális, hogy bármikor bármilyen szerepet rám oszthatnak. Azt éreztem,

"A jelmez is inspiráló, hozzátesz a színpadi élményhez, elmélyíti azt." Forrás: Budapesti Nyári Fesztivál

Érzékeny ember vagyok, és nem vagyok abban biztos, hogy például egy gyilkos karaktert bármilyen pillanatban, bármelyik életszakaszomban képes lennék eljátszani. A színpadi létnek ebben az általam választott formájában viszont nagyon szerencsésnek érzem a konstellációt: négy kiváló zenésszel, nagyszerű dalszerzővel, producerrel dolgozhatok együtt a Magashegyi „megszemélyesítésén".

Készítette: Papp Tímea