Több millióval emelik a Nobel-díjasok pénzjutalmát

HORIZONTAL
the Nobel Prize medal is seen during the opening ceremony of an exhibition of Charles Kao, Nobel Laureate and former head of the Chinese University of Hong Kon, in Hong Kong February 5, 2010. Kao, a Shanghai-born British-American, won half the 10 million Swedish crown ($1.4 million) prize for a discovery that led to a breakthrough in fiber optics, determining how to transmit light over long distances via optical glass fibers. (Rocky Lee/EPN)
Vágólapra másolva!
Hat év után emeli kategóriánként 1 millió svéd koronával (32,6 millió forinttal) a Nobel-díjjal járó pénzjutalom összegét a svéd Nobel Alapítvány.
Vágólapra másolva!

A szervezet honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint már a megemelt, 9 millió koronás (294 millió forintos) pénzjutalmat kapják az idei díjazottak is, akiket október 2-ikától kezdődően neveznek meg.

A Nobel-díj összegét 2011-ben csökkentették 10-ről 8 millió koronára, hogy

pénzügyileg megerősítsék az alapítványt.

Bár pénzügyi helyzetének hosszú távú megszilárdítása állítólag további intézkedéseket igényel, mára lényegében pénzügyileg stabilnak tekinthető a szervezet. Az emelésről egyébként szeptember 14-iki ülésén döntött a testület. Jó tudni, hogy az alapítvány arra törekszik, hogy

a díjjal járó jutalmak lépést tartsanak a lakossági jövedelmek emelkedésével.

Az idei Nobel-díjakat a jövő héttől jelentik be, elsőként – október 2-án, hétfőn – az orvosit, kedden a fizikait, szerdán a kémiait, pénteken a békedíjat, október 9-én, hétfőn pedig a közgazdaságit. Az irodalmi Nobel-díj bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra.