A 78 éves Karel Gott 42. alkalommal is elnyerte a férfiak kategóriájában a legjelentősebb cseh könnyűzenei közönségdíjat, a Cseh (korábban: Arany) Csalogányt, amelyet 52. alkalommal ítéltek oda.

A rákbetegségen átesett és emiatt két éve orvosi kezelés, illetve megfigyelés alatt álló idős slágerénekes adta át egy szombat esti prágai gálán a különleges életműdíjat Marta Kubisovának, a kommunista rendszer idején üldözött énekesnőnek, aki idén ősszel, 75 évesen vonult vissza a szerepléstől.

Karel GottForrás: RIA Novosti/Ruslan Krivobok

Kubisová Ima Mártáért című dala az ellenállás jelképévé vált, miután a Varsói Szerződés csapatai 1968. augusztus 21-én bevonultak Csehszlovákiába, hogy

elfojtsák a prágai tavaszt.

Az énekesnőt 1970 februárjában eltiltották a fellépésektől. Kubisová később aláírta a Charta '77 ellenzéki kiáltványt, ezért a rendőrség megfigyelés alatt tartotta. 1989 novemberében, a bársonyos forradalom mámorában meghatottan hallgatta a tömeg Kubiąovát, aki a Vencel tér egyik épületének balkonján énekelte az Ima Mártáért dalt. A női énekesek kategóriájában az idén is Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár 20. alkalommal. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely már 12 éve a legnépszerűbb bandája Csehországnak a rádiós közönségszavazás alapján. Az idegen- és kisebbséggyűlölő dalairól ismert Ortel együttes a második legnépszerűbbnek bizonyult az idei szavazáson, akárcsak két éve, frontembere, Tomás Ortel pedig a harmadik legnépszerűbb férfi énekes lett.