Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre – ma kezdődik az V. MITEM

MITEM megnyitó 2018
Vágólapra másolva!
„Éppen ilyennek képzeltük a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót öt évvel ezelőtt, amikor az elsőt megrendeztük" – mondta az ötödik MITEM megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Április 10-én kezdődik a színházi fesztivál – a Nemzeti Színház rendezésében –, és több mint két hétig tart. Az idei MITEM-en 14 ország 24 előadását nézhetik meg a látogatók. A MITEM előadásainak rendezői között van Michael Thalheimer, Antonio Latella, Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrosius, Vlad Trockij és Valerij Fokin is. Vagyis rendezők a világ legnagyobbjai közül. A megnyitón Valerij Fokin azt mondta: köszöni a Nemzeti Színháznak, hogy már ötödik alkalommal szervezi meg a nemzetközi színházi találkozót. Ez azt bizonyítja, hogy nemcsak szándék van arra, hogy megtartsák a tradíciót, hanem szakértelem és energia is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt év alatt a fesztiválokon összesen 128 előadás érkezett a Nemzeti Színházba – 24 országból.
Az idei fesztivál mottója egy Szophoklész idézet:

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az V. MITEM fesztiválról szólva a színházak, színházi emberek és a közönség találkozásának fontosságát emelte ki, és azt is elmondta, hogy a nemzetközi színházi fesztiválon a szakemberek és a közönség megismerheti a különböző országok kultúráját. Az idei MITEM nagyon gazdag kínálattal várja a nézőket, izgalmas, sokszínű előadások várhatók.

MITEM megnyitó 2018 - Vidnyánszky Attila Fotó: Polyák Attila - Origo


A színház igazgatója a megnyitón azt mondta, éppen így képzelték el öt évvel ezelőtt a fesztivált, amilyen az idei lesz. „Ez a jubileumi, ötödik MITEM, és soha ilyen nagy még nem volt. 14 ország 27 előadását nézhetik meg az érdeklődők. A lényeg megmaradt: a nyitott gondolkodás, amelyben mindenféle színházi nyelv jelen van, mindenféle megszólalási mód megmutatkozik. Fontosnak tartjuk, hogy ragaszkodjunk a hagyományokhoz, de teret adunk az új, avantgard előadásoknak is. Különlegesség, hogy Indiából és arab országokból is érkeznek színházak, és bemutatják az előadásaikat – izgalmas, különleges élmény lesz."

Három magyar előadást láthatnak majd a nézők az V. MITEM-en, így a Bánk bán-t, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett, a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című darabot Sardar Tagirovsky rendezésében, és a Woyzeck című előadást, amelyeket ifj. Vidnyánszky Attila rendezett.

„Meggyőződésem, hogy akkor látjuk tisztán a saját helyünket, akkor tudjuk meg, hogy hol tartunk, ha elhelyezzük nemzetközi kontextusban. Felkerültünk Európa színházi térképére, és úgy gondolom, nem is akárhogyan. Büszke vagyok arra, hogy minden évben nagyon sokan jelentkeznek, hogy részt szeretnének venni a fesztiválon. Már a jövő évi MITEM szervezését is elkezdtük" – emelte ki a megnyitón Vidnyánszky Attila.

MITEM megnyitó 2018 - Valerij Fokin Fotó: Polyák Attila - Origo


Az V. MITEM nyitó darabja a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház előadása: a Svejk. Visszatérés című darab, amelyet Valerij Fokin rendez.

A szentpétervári színház igazgatója, az egyik legnagyobb élő rendező, Valerij Fokin is beszélt a MITEM megnyitóján.

Azt mondta: az, hogy már ötödik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, azt bizonyítja, hogy nemcsak a szándék van meg a tradíció folytatásához, hanem a szakértelem és az energia is.

MITEM megnyitó 2018 Fotó: Polyák Attila - Origo


„Manapság, amikor – úgy tűnik – a világ kezd megőrülni, talán a színház az egyik utolsó bástya, utolsó lehetőség, hogy megőrizzük a békét és a józanságot. Akármilyen nyelven, akármilyen színházi eszközzel játsszanak a színészek, ha a nézőt érzelmileg megérinti, már beteljesítettük a missziónkat. Hidakat építünk együtt – míg a politikusok felégetik a hidakat. Aztán mi újra építjük ezeket. Nehéz lenne elképzelni olyan világot, amelyben mi – színházi emberek – ne építenénk újra és újra ezeket a hidakat. A szentpétervári és a magyar nemzeti színház kapcsolata pedig egészen egyedülálló, így a mi hídjaink sziklaszilárdak" – mondta Valerij Fokin.

MITEM megnyitó 2018 - felhúzták a MITEM zászlaját Fotó: Polyák Attila - Origo


A beszédek után Vidnyánszky Attila és Valerij Foin együtt húzták fel a MITEM zászlaját a Nemzeti Színház főbejárata előtt.