Több mint 8 millió dollárért kelt el egy Rubens-rajz, nagy vita előzte meg

A kereszt felállítása - Rubens-rajz
A több mint 8 millió dollárért elkelt Rubens-rajz 1610 táján készülhetett a képen látható "A kereszt felállítása" című szárnyas oltárhoz.
Vágólapra másolva!
Több mint 8 millió dollárért (2,3 milliárd forint) kelt el egy Rubens-rajz szerdán New Yorkban egy vitatott árverésen. Egyesek ugyanis úgy vélik, hogy a kép tulajdonosának, a holland királyi családnak inkább hazai múzeumoknak kellett volna felajánlania megvételre az alkotást.
Vágólapra másolva!

A kivételes méretű (49 x 31 centiméteres), felemelt karú férfit ábrázoló tanulmány, amely 1610 táján "A kereszt felállítása" című szárnyas oltárhoz készült, 1838-ban került Orániai Vilmos herceg, a későbbi II. Vilmos holland király birtokába.

A több mint 8 millió dollárért elkelt Rubens-rajz 1610 táján készülhetett a képen látható "A kereszt felállítása" című szárnyas oltárhoz. Forrás: wikipédia

A legtöbb monarchiától eltérően Hollandiában különválasztották a nemzeti vagyont és az Orániai-Nassaui dinasztiából eredő uralkodócsalád vagyonát.

A királyi vagyont 2011-ben a Forbes magazin 220 millió dollárra (61 milliárd forint) becsülte.

A királyi család gyűjteményéből származó műkincsek elárverezése vitát váltott ki a hollandiai múzeumok körében.

Véleményük szerint a szerdán eladott Rubens-rajz tulajdonosának, Krisztina hercegnőnek előbb nekik kellett volna felajánlani a művet megvételre, mielőtt külföldi árverésre vitték volna. Ez erkölcsi kérdés a múzeumok szerint, amelyek szerint Rubens rajza a holland kulturális örökség része.

A kormánykoalícióban részt vevő D66 szociálliberális párt képviselőinek szintén voltak fenntartásaik, mielőtt a szintén a pártot képviselő kulturális miniszter azzal zárta le a vitát, hogy egy mű eladásáról a tulajdonos joga dönteni. Mark Rutte kormányfő szintén úgy vélte, hogy magánügyről van szó.

- fejtette ki Greg Rubenstein, a Sotheby's régi mesterekkel foglalkozó osztályának egyik vezetője.

Szerdán lázas küzdelem volt egy, a teremben lévő és egy telefonon licitáló vásárló között. A kép végül 7 millió dollárért, azaz az adókkal és járulékokkal együtt 8,2 millió dollárért kelt el, jóval a Sotheby's becslése felett, amely 2,5 és 3,5 millió dollár közötti összegre (693-971 millió forint) számított a képért.

A holland mester rajzai esetében a korábbi rekordot 3,2 millió fonttal (1,2 milliárd forint) a Sámson és Delila állította fel a Christie's egy 2014-es londoni árverésén.