Lengyel elnök: A lengyel irodalom nagy napját jelenti Olga Tokarczuk Nobel-díja

Olga Tokarczuk, irodalom, irodalmi Nobel-díj
Paris, 2015 - Polish writer Olga Tokarczuk / Parigi, 2015 - La scrittrice polacca Olga Tokarczuk - ©Marcello Mencarini/Leemage
Vágólapra másolva!
Az 2018-as irodalmi Nobel-díj odaítélése Olga Tokarczuk lengyel írónak a lengyel irodalom nagy napját jelenti - reagált Andrzej Duda lengyel elnök a Svéd Akadémia csütörtöki döntésére.
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök Twitter-bejegyzésében felidézte: Tokarczuk a második lengyel irodalmi Nobel-díjas az 1996-ban kitüntetett Wislawa Szymborska költőnő után. Piotr Glinski lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes szerint

a díjazás arról tanúskodik, hogy a lengyel kultúrát világszerte elismerik.

"A lengyel alkotó sikere nagyon örvendetes, annál is inkább, hogy ez Tokarczuk asszony következő nemzetközi elismerése" - utalt Glinski a Twitteren tett bejegyzésében arra, hogy az írónő tavaly a brit Nemzetközi Man Booker-díjat is elnyerte.

Olga Tokarczuk (2015) Forrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

Olga Tokarczuk a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap megkeresésére elmondta: nagyon örül annak, hogy vele egy időben az általa nagyra becsült Peter Handke osztrák író nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat.

Olga Tokarczuk nagyszerűnek nevezte, hogy a Svéd Akadémia elismerésben részesítette a közép-európai irodalmat.