17 ezer magyarországi fotó közül kerül ki a legjobb

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a magyar kormány által elindított Magyarország 365 elnevezésű fotópályázat anyagának zsűrizése. Az ország értékeinek bemutatását célzó pályázatra majdnem 5000 professzionális és amatőr fotográfus összesen 17 ezer képet nevezett.
Vágólapra másolva!

Megkezdte munkáját a Magyarország 365 elnevezésű fotópályázat zsűrije. A magyar kormány által elindított pályázat az ország értékeinek bemutatását célozta, és összesen 4700 professzionális és amatőr fotográfus küldött be nagyjából 17 ezer képet. A szakmai zsűri elnöke Kaiser Ottó fotográfus, tagjai pedig Keleti Éva és Kerekes Emőke fotográfusok, Szarka Klára fotótörténész és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója. Kaiser Ottó azt mondta az MTI-nek, „váratlanul nagy számú fotó érkezett be, ráadásul olyan magas színvonalú az anyag, hogy magunk is meglepődtünk”. Azt is mondta, „bennünket is, akik a fotográfiában élünk évtizedek óta, meglepett, hogy mennyire él a magyar fotográfia. Egy olyan réteg került elő, akik egy része amatőr, de magas szinten fényképez, áldoz a technikára, és megtanulja az utómunkálatokat is.” Keleti Éva pedig azt mondta, hogy a vártál is sokkal magasabb színvonalú az eredmény: ez az anyag a 21. század fotográfiájának tökéletes keresztmetszete,

A pályázat anyaga olyan, mint egy tankönyv: „most újra megismerem belőle Magyarországot, mert szinte nincs olyan kis szeglete az országnak, ahonnan ne érkezett volna magas színvonalú fotó” – Mondta Keleti Éva, aki azt is elárulta, hogy

eddigi kedvence egy olyan kép, amely a Tejútrendszert ábrázolja:

háttal a nézőnek egy kislány áll vastag copffal, amely a képen a Tejút folytatása. A világmindenség és Magyarország össze van kötve a fotón – mondta. Tassy Márk elsősorban az anyag változatosságát emelte ki: állatfotókban például igen erős a mezőny, de vannak nagyon humoros képek is. Sok felvétel érkezett a Balaton partjáról és a Balaton-felvidékről, a Dunakanyarból, továbbá Tokaj környékéről is.

Kaiser Ottó azt is elmondta, hogy nemcsak a slágerhelyszínek jellemzik az anyagot, nem csupán a Budapest-Balaton-Hortobágy háromszögben gondolkodtak a pályázók, hanem a legeldugottabb helyekről is ragyogó fotók érkeztek. A zsűrielnök elmondása szerint

különböző méretű hazai és remélhetőleg külföldi kiállításokban gondolkodnak:

lesz egy kamaratárlatokra való, mintegy 30 darabos válogatás; egy nagyobb kiállítóterekbe szánt, 50-60 képes anyag, de terveznek egy 80-100 fotót felvonultató, bővebb verziót, továbbá egy bővebb merítést nyújtó online kiállítást is. Azt is mondta, jelenleg még nézőképeken tekintik át az anyagot, a következő fázisban aztán ellenőrizni kell, az adott képek milyen felbontásban készültek, lehet-e belőlük 70x100-as nagyításokat készíteni.

A közönségszavazásban természetesen nem mind a 17 ezer kép vesz majd részt, hanem kategóriánként a legjobb 50-60 fotó. Az elnök azt is mondta, minden alkotóval, akinek a fotóját akár papír alapon, akár online kiállítják, szerződést kötnek, amely arra jogosítja fel a kiíró intézményeket, hogy tárlatokon, valamint azok népszerűsítésére használhassák a képeket. A szerzői és felhasználási jog tehát az alkotónál marad.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködésben kiírt Magyarország 365 pályázat képeit október 18-ig lehetett feltölteni három kategóriában: táj és természet, épített és tárgyi örökség, valamint városi és vidéki közösségi életképek. A kategóriagyőztesek jutalma 1-1 millió, a második helyezetteké fejenként 500 ezer, a harmadik díjasoké 300 ezer forint lesz, és az internetes közönségszavazás győztesei is kategóriánként 1 millió forinttal gazdagodhatnak.