Operaművészeti Oscar-díjat nyert Kurtág György első operájának milánói ősbemutatója

2019.05.01. 19:02

Operaművészeti Oscar-díjat nyert Kurtág György első, Fin de Partie című operájának milánói ősbemutatója a legjobb világpremier kategóriában.

Az International Opera Awards hétfő esti londoni gáláján, a Sadler's Wells Színházban adták a rangos elismeréseket 18 kategóriában, a világpremier kategóriájában nyolc jelölt jutott be a döntőbe.

Kurtág GyörgyForrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Fin de Partie című művében Kurtág György Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg, az operát november 15-én mutatták be a milánói Scalában hatalmas sikerrel.

Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az ősbemutatón.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul, a milánói Scalában Kurtág György Fin de Partie című operájának ősbemutatójánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kétórás zenemű a "miniatúrák mesterének" tartott Kurtág leghosszabb alkotása.
A legjobb női énekes díját a litván Asmik Grigorian nyerte el, a legjobb férfi énekes kategóriájában az amerikai Charles Castronovo győzött, a legjobb társulatnak a belga Opera Vlaanderent találták.
A legjobb karmester díját Marc Albrecht vihette haza, a legjobb rendezésért Katie Mitchellt ismerték el, életműdíjat Leontyne Price kapott, a legjobb zenekar díját a Royal Opera House nyerte el, a legjobb kórus kategóriában a moszkvai Nagyszínházat tüntették ki. Az International Opera Awards operaművészeti elismerést 2012-ben alapította Harry Hyman operarajongó vállalkozó, a díjakat a 28 zenekritikusból és mecénásból álló zsűri ítéli oda.

KAPCSOLÓDÓ CIKK