Operaművészeti Oscar-díjat nyert Kurtág György első operájának milánói ősbemutatója

Kurtág György FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré művész SZEMÉLY születésnap zenész zeneszerző
Budapest, 2016. február 19. Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész 2016. február 19-én a budapesti Zeneakadémián, ahol 90. születésnapján hangversennyel is köszöntötték. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Operaművészeti Oscar-díjat nyert Kurtág György első, Fin de Partie című operájának milánói ősbemutatója a legjobb világpremier kategóriában.
Vágólapra másolva!

Az International Opera Awards hétfő esti londoni gáláján, a Sadler's Wells Színházban adták a rangos elismeréseket 18 kategóriában, a világpremier kategóriájában nyolc jelölt jutott be a döntőbe.

Kurtág György Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Fin de Partie című művében Kurtág György Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg, az operát november 15-én mutatták be a milánói Scalában hatalmas sikerrel.

Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az ősbemutatón.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul, a milánói Scalában Kurtág György Fin de Partie című operájának ősbemutatóján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kétórás zenemű a "miniatúrák mesterének" tartott Kurtág leghosszabb alkotása.


A legjobb női énekes díját a litván Asmik Grigorian nyerte el, a legjobb férfi énekes kategóriájában az amerikai Charles Castronovo győzött, a legjobb társulatnak a belga Opera Vlaanderent találták.
A legjobb karmester díját Marc Albrecht vihette haza, a legjobb rendezésért Katie Mitchellt ismerték el, életműdíjat Leontyne Price kapott, a legjobb zenekar díját a Royal Opera House nyerte el, a legjobb kórus kategóriában a moszkvai Nagyszínházat tüntették ki.

Az International Opera Awards operaművészeti elismerést 2012-ben alapította Harry Hyman operarajongó vállalkozó, a díjakat a 28 zenekritikusból és mecénásból álló zsűri ítéli oda.