„Szimfonikusokkal kiegészítve egészen más hangulatban szólal meg ez a nóta, és nagyon örülök, hogy végre elnyeri végső és talán legszebb formáját” – mondta Nyerges Attila, az Ismerős Arcok vezetője az együttes legismertebb dalának új verziójáról. A Nélküled az elmúlt 12 évben a Kárpát-medencei magyarság egyik legfontosabb könnyűzenei alkotásává vált, amihez új hangzással készített méltó videót a zenekar. Klippremier az Origón.

Az Ismerős Arcok zenekar idén ünnepli a fennállásának 20. évfordulóját, és többek között ebből az alkalomból gondolták újra emblematikus, Nélküled című dalukat. Azt, amely a 2007-es megjelenése után, az évek alatt az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának a dala lett.

Az újragondolás pedig szimfonikus verziót jelent, de az Ismerős Arcok tagjai is mind részt vettek a felvételen. A szimfonikus megtámogatás egyik fő oka pedig az volt, hogy megfelelő módon tudják visszaadni azt, amiről és ahogyan a Nélküled szól. A dal, amely annak idején meghozta a nagy áttörést a zenekar életében, és talán éppen ezért is sokan még mindig ezzel azonosítják az Ismerős Arcokat. Fontos tudni, hogy a Nélküled-et a határon túli magyarság a Himnuszhoz hasonlóan tiszteli, szereti és énekeli különleges események alkalmával.

Az Ismerős Arcok YouTube-csatornáján eddig egy több mint 10 éves koncertfelvételből készült kisfilmes verziója volt a Nélküled-nek, aminek egyébként

több mint 34 milliós a nézettsége, de az együttes már nem elégedett a régi képi világgal. A zenekar vezetője, Nyerges Attila az Origónak erről azt mondta, „a dal azóta már olyan ívet futott be, amihez az a kisfilm rég nem méltó”. A régen vágyott szimfonikus támogatás és a képi megújulás jegyében pedig elkészült az új videóklip:  

Egyébként a klip szereplői válogatott emberek. A videó lényege az, hogy érdekes arcokat mutasson be, amivel megpróbálja a teljes magyarságot lefedni mindennemű hovatartozás nélkül. A zenekar tagjain kívül rengeteg civil látható a klipben, akiket egy forgatócsoport „vadászott le” Magyarországot és a határon túli településeket járva. Így az utca embere került a felvételre, szerepet senki sem játszott: a hentes hentes, a mentős mentős, a fogorvos fogorvos, a pap pap és a földmunkás is földmunkás. Természetesen mindenki tudta, hogy mihez adta az arcát.

A zenekar a jubileumi év megünneplését tavaly, kora télen kezdte egy 20 állomásos akusztikus turnéval, ami februárban fejeződött be, és annyira sikeres volt, hogy tervben van egy második kör is, amit valószínűleg ősszel indítanak. Az első kör két záró előadása az Újszínházban volt, és azokat a koncerteket rögzítették is. Ezekről díszkiadású CD és DVD jelenik meg június 22-én, amikor nagykoncertet adnak a Barba Negra Trackben.