Kihirdették a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria idei programjait

BAÁN László
Budapest, 2018. október 30. Baán László főigazgató beszél a felújított Szépművészeti Múzeum nyitóünnepségén 2018. október 30-án. A múzeum október 31-én nyílik meg a nagyközönség előtt a három éven át tartó, átfogó rekonstrukció után. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Cézanne és követőinek munkái, II. Amenhotep rekonstruált sírkamrája, a preraffaeliták, Sean Scully és Szinyei Merse Pál festményei várják idén a Szépművészeti Múzeumba, illetve a Magyar Nemzeti Galériába (MNG) látogatókat - közölte a két intézményt vezető Baán László főigazgató kedden sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 2020-as programjáról kedden tartottak sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy a Szépművészeti Múzeum 2019-ben nagyjából félmillió, a Nemzeti Galériában pedig 400 ezer látogatót fogadtak a tavalyi évben. A Szépművészeti Múzeumban ezen a héten zár a Rubens-kiállítás, és

várhatóan 150 ezresnél is magasabb lesz a teljes látogatószám.

A keddi sajtóeseményen a két intézményt vezető Baán László az idei programról elmondta: a Szépművészeti első, idén nyíló kiállítása II. Amenhotep fáraó sírjának feltárását idézi meg áprilistól mintegy 140 műtárggyal és a sírkamra méretarányos rekonstrukciójával, majd nyár elejétől Dürernek és kortársainak rajzaiból válogat egy kamaratárlat.

Néhány éve nagy sikerű kiállítás mutatta be Cézanne és elődei kapcsolatát a Szépművészetiben, október végétől pedig Cézanne-tól Malevicsig címmel a francia mester modernizmusra gyakorolt hatását ismerheti meg a közönség. A mintegy 50 Cézanne-művet felvonultató tárlat többek között Mondrian, Malevics, Klee és Moholy-Nagy alkotásait, összesen több mint száz festményt, szobrot, grafikát mutat be.

Baán László azt is elmondta, hogy a Szépművészeti Városliget felőli szárnyának rekonstrukciója az év második felében fejeződik be, itt ősszel nyílik meg az új állandó, 17-18. századi kiállítás. A Magyar Nemzeti Galériában jelenleg Farkas István kiállítása látható, majd áprilistól Vágyott szépség címmel a preraffaelita mozgalmat átfogóan bemutató tárlat nyílik a Tate Britainnel együttműködésben. A Rossetti, Millais és Waterhouse főműveit is felvonultató kiállítás kísérőtárlata a preraffaeliták magyarországi hatását kutatja, többek között Gulácsy, Rippl-Rónai és Ferenczy Károly munkáit párhuzamba állítva.

Baán László Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a Nemzeti Galéria vándorkiállítással és kamaratárlattal is megemlékezik; majd októberben Sean Scullynek, a kortárs képzőművészet egyik legnevesebb absztrakt művészének életművét ismerheti meg a közönség mintegy 60 monumentális festményen, papírmunkán és plasztikán keresztül. November elején Szinyei Merse Pál születésének 175., halálának 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás, majd a Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének újszerzeményi kiállítása

válogat az elmúlt 15 évben beszerzett több mint ezer műtárgy legjavából.

A főigazgató a tagintézmények programjával kapcsolatban azt mondta, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban a Made in Asia című centenáriumi kiállítás lesz látható, a Vasarely Múzeum pedig kétnapos rendezvénnyel tiszteleg az Artpool Művészetkutató Központ megalakulásának 40. évfordulója előtt, majd pedig nemzetközi op art művekből rendez tárlatot.

Baán László a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként elmondta, a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fővárosi önkormányzat egyetértése hiányában nem kezd fővárosi beruházást. De ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne látná a lehetőséget egy olyan kompromisszumra, amely lehetővé tenné a Liget-projekt teljes körű megvalósítását. Baán László azt is elmondta, hogy a kormány nem keres másik helyszínt az Új Nemzeti Galériának. Az építési engedélyek 2+1 évig érvényesek, az építési területekhez pedig további döntésig nem nyúlnak. Ha azonban nem épülne meg a Liget-projekt keretében az Új Nemzeti Galéria, a városligeti intézmények nemzetközi látogatottsága is alacsonyabb lesz, így a projekt pénzügyi megtérülése sem várható – mondta Baán László.

A miniszteri biztos elmondása szerint 2020 második felében nyitja meg kapuit a szintén a Liget Budapest projekt keretében újjáépített komáromi Csillagerőd, és folyamatban van az Országos Restaurálási és Raktározási Központ múzeumtechnológiai berendezése is. Nyáron megnyílik a Dózsa György úti mélygarázs, fölötte pedig zöld sétány létesül.