Így segítenek a magyar zenészek a vendéglátóhelyeknek

Dinamit koncert Vikidál Gyula , Barba Negra Track-ben
Vágólapra másolva!
Április végéig lemondanak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról a szerzők, előadók és kiadók.
Vágólapra másolva!

Léptek a zeneipar szereplői, és segítséget nyújtanak a vendéglátóipar szereplőinek. A szerzők, előadók és kiadók úgy döntöttek, április végéig lemondanak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról. Az országos járványügyi veszélyhelyzet idején a még üzemelő vendéglátóhelyek is rövidített nyitva-tartással működnek, ágazati válság alakult ki. A három zenei jogkezelő, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége

a lépéssel a vendéglátó vállalkozások jogdíjterheit csökkenti.

Üres kávézó a Duna Pláza bevásárlóközpontban március 19-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vendéglátóhelyek jogdíjfizetési kötelezettségét a nyitva-tartásukat korlátozó rendelet hatályba lépésétől, március 17-től április végéig függesztik fel. A továbbiakról a jogkezelők folyamatosan tárgyalnak az ágazati érdekképviseletekkel.

németh Alajos az újra összeálló Dinamit együttes tavaly májusi koncertjén Fotó: Polyák Attila - Origo

„A krízisben szintén súlyosan érintett zeneszerzői, előadói és kiadói közösség ezzel a lépéssel szeretné szolidaritásáról biztosítani azokat a vállalkozókat, akik hosszú évek, évtizedek óta rendszeres zeneszolgáltatásuk után fizetett jogdíjukkal fontos pillérét képezik a zenei alkotók jövedelmének.

abban, hogy a válságot követően a vendéglátóipari szektor is minél hamarabb visszaálljon a rendes kerékvágásba” – idézte az Artisjus pénteki közleménye Németh Alajost, a Bikini együttes alapítóját, az Artisjus vezetőségi tagját.