40 éves dal újragondolásával köszöntik az édesanyákat

Rúzsa Magdi
Vágólapra másolva!
A STRAND Fesztivál felkérésére négy zenész dolgozta fel Bródy János Mama kérlek című dalát az idei anyák napjára. A MOL és az Együtt az Autistákért Alapítvány a dalhoz készített kliphez kapcsolódóan autista gyerekeket egyedül nevelő anyukákat támogat.
Vágólapra másolva!

A STRAND Fesztivál szervezői négy magyar zenészt, Rúzsa Magdit, Lábas Vikit, Járai Márkot és Horváth Tamást kérték fel, hogy Bródy János Mama kérlek című dalát feldolgozva mondjanak köszönetet minden édesanyának. Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton alapítója, a feldolgozott dal producere azt mondta a kezdeményezésről: „évek óta boldogan tapasztaljuk, hogy a STRAND Fesztivál túl azon, hogy egy élményekkel teli Balaton-parti nyaralás,

Gyakori, hogy a már felnőtt gyerekek és az anyukák-apukák együtt érkeznek ide, akárcsak egy családi nyaralásra, de arra is bőven látunk példát, amikor fiatal párok hozzák magukkal a gyerekeiket. Ez adta az ötletet, hogy a STRAND vendégei nevében Bródy János gyönyörű dalát feldolgozva mondjunk köszönetet minden anyukának.”

A mostani feldolgozásban résztvevők mind fiatalabbak a dalnál, amit Bródy János 1978-ban Koncz Zsuzsának írt. A szerző többek között azt mondta az új verzióról, hogy „gyönyörűséges és megható”. Az énekesek természetesen

nem találkoztak egymással, mindenki egyedül énekelte fel a maga részét.

A felvétel eredetileg tervezett időpontját a koronavírus járvány miatt le kellett mondaniuk, a dal és a videókliphez szükséges nyers felvételek a művészek otthonában, házi stúdiójában készült. A klipben az előadók gyerekkori fotói és a STRAND Fesztivál életképei váltják egymást. A zenei alapot Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint, a Margaret Island tagjai készítették.

Lábas Viki Forrás: Lábas Viki

Lábas Viki azt mondta, „kiskorom óta ismerem ezt a dalt és beivódott már rég az emlékezetembe. Bródy egyik legszebb dala a sokból, és szeretem benne a kérdésfeltevéseket, hogy az anya tényleg ilyen gyereket szeretett volna, tényleg erre vágyott-e, nekem mindig kicsit keserédes hangulatom lesz tőle a csavarok miatt, de ettől tud velejéig igaz és őszinte is lenni.”

Rúzsa Magdi Life TV

Rúsza Magdi azt mondta, „engem ez a dal leginkább arra ébreszt rá, hogy minden ember tényleg egy kis külön világ vagy bolygó. És az anyák nélkül, ez a sok pici-pici világ nem volna. Se a szép pillanatok, örömök, vagy éppen bánatok, amikre majd egyszer öregen jó lesz visszanézni. Anyának lenni talán a legbonyolultabb dolog a világon, és miközben a világ szinte mindig fáradt, egy anya nem lehet az soha. [...] Az én anyám olyan ember, aki akkor adott azt hiszem a legtöbbet, amikor semmije se volt.

Fogta azt a valamit, beletette a szívembe, és azóta ott dobog bennem, amíg csak élek, ha egyszer lesz gyerekem, bízom benne, hogy ezt a valamit majd én is oda tudom neki adni. Anyám sose kért tőlem semmi mást, csak azt, hogy legyek jó ember.”

Járai Márk Fotó: Polyak Attila - Origo

Járai Márk azt mondta, „bevallom, ezt a dalt én sosem éreztem magaménak, hiszen elváltak a szüleim kiskoromban, és én édesapámmal maradtam, de a projekt kapcsán, illetve a régi képek előkeresése következtében beugrottak olyan emlékek és történetek, amik meghatározták a dal készítése közbeni hangulatomat.”

Horváth Tamás Forrás: Koncz Márton

Horváth Tamás azt mondta, „mindig próbálok arra törekedni, hogy a dalaimmal olyan üzenetet adjak át, aminek súlya van, ami megnyom belül egy gombot. Olyasmi, amivel tudunk azonosulni. Na, ez a dal pont ilyen: mély és tiszta. [...] Én sajnos már nem beszélhetek Édesanyámmal, mert elhunyt, de akkor is üzennék neki. Mégpedig azt, hogy

Köszönöm, hogy esélyt adott arra, hogy elérhessem az álmaim, és egy olyan életet élhessek, amire mindig vágytam. Örökké hálás leszek, mert megtanított arra, hogy nincs mitől félnem.”

Minden megtekintéssel segítenek

A STRAND Fesztivál dala kapcsán a MOL és az Együtt az Autistákért Alapítvány autista gyerekeket egyedül nevelő, hátrányos helyzetben lévő anyukákat támogat. A MOL és az Alapítvány minden egyes klip megtekintés után 1 Ft-tal támogatja a kezdeményezést. Céljuk, hogy egy hét alatt, anyák napja éjfélig a YouTube-megtekintések száma lehetőség szerint elérje a 2 milliós számot. Ebben az esetben tíz édesanyát tudnának támogatni 200 ezer forint értékben.