Magyar Virtus: új magyar videósorozat indul - videó

Radics Béla
Vágólapra másolva!
Kosik Kristóf és Jeszenszky Zsolt műsorvezetésével új internetes videósorozat indult Magyar Virtus címmel. A műsor célja az, hogy bemutassa a magyar rock- és beatzene azon pillanatait, amelyek mára legendássá váltak, és megmutatták, hogy nem vagyunk és nem voltunk lemaradva a nemzetközi zenei világ mögött. 
Vágólapra másolva!

Magyar Virtus - Velünk élő legendák címmel indult új magyar könnyűzenei videósorozat, amelynek első részét Radics Béla emlékének szentelték. A sorozat műsorvezetője Jeszenszky Zsolt, aki nagyjából 25 éves zeneipari múlttal a háta mögött lett „politikai hobbista”, de sem a zenei múltját, sem a zeneszeretetet nem hagyta hátra, így a Magyar Virtus sorozatban egy-egy fél órára teret enged korábbi szakmájának, és zenészekkel beszélget. Jeszenszky Zsolt műsorvezető társa Kosik Kristóf, aki az évtizedeken át sikeres, a nagypolitikában is fajsúlyos ügyvédként egyszer csak úgy döntött, hogy a hobbijának, azaz a zenélésnek és a magyar zenetörténet kutatásának szenteli idejét – írja a Nullahategy.

A sorozat első adásában egy kultikus, a rajongói által örökké tisztelt, de a szélesebb tömegek előtt ma már talán kevéssé ismert gitáros, Radics Béla legendája elevenedik fel. Többek között a Sakk-Matt, a Tűzkerék, a Taurus és az Aligátor gitárosaként a késői 60-as, korai 70-es évek koncertjáró közönségének legnagyobb kedvence volt a szuggesztív, magával ragadó Radics.

Egyedi, utánozhatatlan, az akkori időkben különösen formabontó stílusa, a konvenciókra fittyet hányó személyisége miatt a három T-ből (tiltott, tűrt, támogatott) is legjobb esetben csak a másodikig juthatott. Lemeze nem jelenhetett meg, a hatóságok folyamatosan figyelték, ő maga pedig

a meg nem értett zsenik szokványos pályáját járta be.

Az üstökösszerű felívelés, majd a rövid ideig tartó csillogás után jött a nehézségektől, a frusztrációktól való elmenekülés. Leginkább az italba. Ezután pedig sajnos a zuhanás következett: Radics Béla 36 évesen, 1982-ben meghalt. De mi minden van a sztori mögött? Miért vált Radics ekkora legendává mindazok számára, akik közel kerültek hozzá akár még személyesen, akár már csak a zenei munkásságát megismerve? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Magyar Virtus első adásában. A műsorban exkluzív vendégek is szerepelnek, többek között Radics Béla utolsó barátnője.