A Carmennel búcsúztatja a nyarat az Opera

Mester Viktória
Vágólapra másolva!
Ingyenes koncertszerű, szabadtéri előadásokkal látogat el két vidéki megyeszékhelyre a nyár utolsó hetében a Magyar Állami Operaház. Gyulán és Veszprémben lesz látható Bizet remekműve, a Carmen.
Vágólapra másolva!

A Magyar Állami Operaház az elmúlt évtizedben folyamatosan törekedett arra, hogy az általa képviselt műfajokat más színpadokra is elvigye, de az Operaház korszerűsítésének kezdete óta mindez még fontosabbá vált. A 2018/2019-es Puccini Itáliája elnevezésű szezonban például az olasz zeneszerző legjelentősebb alkotásai szólaltak meg megyeszékhelyeken, nagyvárosokban, és olyan településeken is, ahol nincs hagyománya az operajátszásnak, de a helyiek érdeklődnek iránta.

Az operák mellett zenekari koncerteket is hallhatott a közönség,

és a balettművészek is számos helyen mutatkoztak be nagy sikerrel. A hazai zenei és színházi élet ébredésével az Opera társulata is aktívan tölti a nyár utolsó napjait. Mindehhez Georges Bizet Carmen-jét választották, amelynek két előadása az Opera 2020/21-es, A Francia Múzsa Szezonja névre keresztelt tematikus évadának is felütését adja.

A mű 150 éve vezeti a világ operaházainak toplistáját,

és a 135 éves Magyar Állami Operaház történetében is a legtöbbször, összesen 1133 alkalommal előadott produkció. Ennek egyik oka, hogy a darabban olyan melódiák vannak, mint a Habanera vagy a Torreádordal, és címszereplője, a veszedelmes vonzerővel bíró cigánylány az operairodalom egyik legérdekesebb, legerotikusabb női karaktere.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Erkel Ferenc, a nemzeti romantikus opera megteremtője Gyulán született, és fia, Sándor pedig a Carmen 1876-os, magyarországi premierjét dirigálta az Opera jogelődjének számító budapesti Nemzeti Színházban. A Magyar Állami Operaház előadása most a Gyulai Várszínházában lesz látható augusztus 24-én a Tószínpadon. Veszprémben az Opera 2012 óta rendszeres közreműködője a város legrangosabb nyári fesztiváljának, a VeszprémFesztnek, és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódóan is igyekszik minden évben valamilyen módon megjelenni. A Carmen-produkció helyszíne itt a veszprémi vár lesz.

Mester Viktória Forrás: Magyar Állami Operaház

Az előadásokat Kovács János Kossuth-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze dirigálja, főszereplője pedig három énekes lesz. Mester Viktória pályája során olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kobajasi Kenicsiró, Kocsis Zoltán és Solti György. A mezzoszoprán négy évadon keresztül a Miskolci Nemzeti Színház állandó vendége volt, énekelte többek között Carmen szólamát is, amely azóta főbb szerepei sorába lépett. A Magyar Állami Operaházban 2006 októberében debütált, azóta rendszeres fellépő itt.

Brickner Szabolcs Forrás: Magyar Állami Operaház / Gács Tamás

A Don Joséként látható Brickner Szabolcs több versenygyőzelme után 2008-ban a Queen Elisabeth Nemzetközi Énekverseny első díjasa volt. A tenor rendszeresen koncertezik hazai vezető zenekarokkal, valamint számos hangversenyen és fesztiválon lép fel külföldön, többek között Helmut Rilling, Kazushi Ono és Valery Gergiev vezényletével. A Bayerische Staatsoper, az Oper Frankfurt, valamint a Nationaltheater Weimar vendégszólistájaként is elismert művész.

Nagy Zoltán Forrás: Magyar Állami Operaház

Az Escamillo szerepébe bújó Nagy Zoltán 2008 és 2010 között volt a Bécsi Állami Operaház tagja, ahol a világ vezető művészeivel énekelhetett. A bariton visszatérő vendége többek között a hamburgi, lipcsei, bilbaói, nizzai, athéni, trieszti és palermói színházaknak. Repertoárján az olasz és francia operák mellett Mozart- és Wagner-szerepek is megtalálhatók - áll az Operaház közleményében.