Elárverezik a lemezt, amelyet gyilkosának dedikált John Lennon

Yoko Ono John Lennon
Doubel Fantasy
Vágólapra másolva!
Lennon halála napján írta alá a legfrissebb, feleségével készített lemezét egy őrültnek. A dedikálás után hat órával a férfi 5 lövést adott le Lennonra, ebből négy eltalálálta a világ egyik legismertebb zenészét. A halála előtt néhány órával, saját gyilkosának aláírt lemezre hétfő óta lehet licitálni. 
Vágólapra másolva!

Hétfőtől már lehet licitálni arra az 1980-as lemezre, amelyet John Lennon néhány órával halála előtt dedikált gyilkosának. A Double Fantasy című albumot Yoko Onóval közösen készítették, és Lennon a 1980. december 8-án írta alá Mark David Chapmannek, miután a férfi leszólította őt és Onót, mikor kijöttek New York-i házuk kapuján.

Az aláírt lemez. Lennon kézírása Yoko Ono nyakánál látható Forrás: Gold Auctions

Még fénykép is készült arról, ahogy Lennon aláírja a lemezt, mert ott volt a környéken egy amatőr fotós, aki gyakran járta arra, hátha le tud kapni valakit. Lennon és Ono az aláírás után stúdióba mentek, ahonnan hat órával később érkeztek vissza.

Chapman még mindig ott volt, és mikor Lennon elment mellette, csak annyit mondott: „Lennon úr!”, aztán ötször tüzelt pisztolyával. Négy golyóval eltalálta Lennont, akit a környékről odasiető rendőrök vittek kórházba, de még

az odaúton belehalt a súlyos vérveszteségbe.

Állítólag Chapman a gyilkosság után a helyszínen maradt, és csak olvast a Zabhegyező-t, amit – a lemezhez hasonlóan – aznap vett meg. A könyv első oldalára annyit írt: „ez a vallomásom”.

Lennon aláírása nagyítva. Neve alá annyit írt: 1980 - Lennon 40 éves volt Forrás: Gold Auctions

A Double Fantasy legmorbidabb példányára 400 ezer dollárról (körülbelül 120 millió forintról) indult el hétfőn a licit. Egyébként a példányt a gyilkosság után egy járókelő találta meg Lennonék háza körül, majd bevitte a rendőrségre. A rendőrség 18 évet ült a lemezen, amit 1999-ben vette meg első gazdája akkor 150 ezer dolláros áron. Majd újabb adásvételek történtek 2003-ban és 2010-ben is. Legutóbb 2017-ben próbálták eladni, de akkor nem vette meg senki. Valószínűleg a túl magas ár miatt. Akkor másfél millió dollárért akarták eladni – írja az UCR.com.

A 65 éves Chapman azóta is életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Már tizenegyszer nyújtott be kegyelmi kérelmet, de eddig minden alkalommal elutasították. Idén fogalmazta meg először, hogy sajnálja, mennyi fájdalmat okozott tettével. Egyébként korábban annyit mondott, azért ölte meg Lennont, mert híres volt, és ő is szeretett volna híres lenni.