2022-re készülhet el a harminc éve tervezett Makovecz-épület

Vágólapra másolva!
Kaposváron épül fel Makovecz Imre, a magyar ornamentikus építészet stílusteremtő alakjának mintegy három évtizede tervezett harangháza 2022 tavaszára.
Vágólapra másolva!

2020 tavaszára készülhet el Kaposváron a Makovecz Imre nagyjából harminc éve tervezett harangháza. Kaposvár polgármestere, Szita Károly Makovecz Imre fiával, Makovecz Pállal, egyben a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnökével és Csernyus Lőrinc építésszel, egykori Makovecz-tanítvánnyal folytatott megbeszélését követően a szerdai sajtótájékozltatón azt mondta,

Kaposvár a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt,

egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik. Az önkormányzat 100 millió forint előleget kapott a tervek megvalósításához, az épület helyét még keresik. Kaposváron már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete. A polgármester azt is mondta, hogy egy hátrahagyott Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt rendezett Makovecz-kiállításon merült fel.

Csernyus Lőrinc elmondta, hogy Makovecz Imre a harangházat az egy speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor megismerkedett. „Felmerült, a pavilonba a család harangjai kerülnek.
Makovecz Imre a harangházat Hajdúszoboszlón képzelte el, köszönjük, hogy Kaposvár befogadta a terveket, e nélkül talán sohasem épülne meg” – mondta. Azt is elmondta, hogy a tervek ugyan készen vannak, de azokat aktualizálni szükséges, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek.

Makovecz Pál a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet.
Azt is elmondta, hogy a Jeney-Oborzil család által szabadalmaztatott alumíniumharangok

előnye a jó hangolhatóság, valamint a bronzharangoknál lényegesen kisebb a súlyuk.

Makovecz Pál azt is elmondta, hogy az alapítvány feladata a Makovecz-archívum rendezése, a Makovecz Imre tervei alapján épült ingatlanok felújítása és az alkotó hátrahagyott terveinek megvalósítása. „A Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben, büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket eddig elértünk” – mondta, és hozzátette, hogy az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra. A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, s egyebek között a dobogókői síház bővítését. A munka összetett, nehézséget a magántulajdonú, különösen a vállalkozások kezében lévő Makovecz-épületek felújításának támogatási lehetősége jelent, utóbbi ugyanis versenyjogot sérthet – mondta Makovecz Pál.