A kultúra hatalom

Békés Márton  Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója
Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója
Vágólapra másolva!
Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának új kötete Kulturális hadviselés címmel a kulturális hatalom elméletét és gyakorlatát mutatja be. A könyv online bemutatóján G. Fodor Gábor politológus hangsúlyozta: azért kell ez a könyv, mert a jobboldal szellemi térfoglalása még erőtlen Magyarországon, így ennek a hosszú távú munkának a véghezviteléhez rá kell ébreszteni a nemzeti oldalt ennek fontosságára. A történész szerző, Békés Márton elmondta: a politikai hatalmat a kulturális hegemónián keresztül lehet megszilárdítani.
Vágólapra másolva!

- mutat rá a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának legújabb könyve, amely trilógiává bővíti 2017 óta írott kötetei sorát. A könyv borítójának felirata szerint „útmutató ahhoz, hogy miért, mivel és hogyan lehet a politika hátterében ható kulturális szférát meghódítani, vagyis a kulturális hatalomért folytatott küzdelem elméletéről és gyakorlatáról szól, arról, hogy miként lehet létrehozni kulturális hegemóniát."

Békés Márton - Kulturális hadviselés Forrás: Origo

A Kulturális hadviselés online könyvbemutatóján G. Fodor Gábor politológus arról beszélt, hogy Békés Márton eddigi munkásságának összefoglalójaként tekint a könyvre, amelyből

megérthető, hogy miért nem spórolható meg a hosszú távú kulturális építkezés ahhoz, hogy sikeres legyen egy politikai korszaképítés.

„A szellem van előbb, nem a hatalom" – szögezte le G. Fodor Gábor, majd hozzátette: a kultúráért folyik a küzdelem, amely természete miatt nem szokványos politikai eszközöket igényel. G. Fodor kiemelte: magától értetődő, hogy a nyelv fontos ebben a küzdelemben.

forrás: terrorhaza.hu

Ezért is érdekes, hogy a konzervatív oldal egyik fontos szerzőjeként ismert Békés Márton Antonio Gramsci olasz marxista gondolkodótól vette át a módszertant. Elmondása szerint azért, mert „ő volt az, aki kulcsot adott a jól értett kultúrharchoz, ami nem kultúrák egymással folytatott háborúját jelenti, hanem küzdelmet a kultúráért." Márpedig,

aki a kultúrában többségre tud szert tenni, az hamarosan a választásokon is.

A könyv szerzője a bemutatón kiemelte: Magyarországon a II. világháború végétől egészen 2010-ig a progresszív politikai nyelv és gondolkodás határozta meg a közéletet. A 2010-es kormányváltás fordulatot jelentett, amely nemcsak a rendszerváltoztatást vitte végbe, hanem nyomában kialakult egy új rendszer is. Ez a könyv pedig ahhoz nyújt segítséget, hogy a rendszer után immár korszakot is lehessen váltani. Vagyis a jobboldali rendszer konzervatív kulturális korszak medrébe kerülhessen.

Ez a megkerülés könyve – fogalmazott Békés Márton.

– emelte ki. Szun-cére és Zrínyi Miklósra utalva elmondta, hogy az összecsapás nélküli győzelem a politikában, különösen a korszaképítésben, a kultúra területén megy végbe.