Vágólapra másolva!
Szeptemberben indulhat újra a Lázár Ervin-program, amely minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A szervezetek jelentkezését április 16-ig várják.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn közölte, hogy szeptemberben indulhat újra a Lázár Ervin Program. A kezdeményezés, mely biztosítja minden általános iskolás számára, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A közlemény szerint „Magyarország egyik legfontosabb nemzetstratégiai célja a kulturális alapellátás kiszélesítése, és ennek segítségével a nemzeti identitás megerősítése a tanulókban. E célok megvalósítása érdekében indult útjára az európai viszonylatban is egyedülálló Lázár Ervin Program, amely idén szeptember második hetében kezdődhet el újra, amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi”.

A program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül „minden, az 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolai diáknak évente egy alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét”. A program nemcsak az állami fenntartású intézményekben tanulókat érinti, hanem

az összes 1-8. évfolyamos diákot, vagyis több mint 700 ezer gyereket.

Mindehhez a kormány 2019-ben 6 milliárd forint egyszeri, 2020-tól pedig évi 5,55 milliárd forint beépülő jellegű támogatást biztosított, ezzel garantálva a program fenntarthatóságát – írják a közleményben.

Tavaly, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt mintegy 355 ezer diák vett részt a programban és összesen 11 714 előadást láttak a tanulók. A következő tanévben újra elinduló programra április 16-án éjfélig jelentkezhetnek a szervezetek a KRÉTA oldal LEP modulján keresztül, amelyet a itt lehet elérni.