Az aranyműves boltja - közvetítésünk az Operából

Square Horizontal PORTRAIT VISIT POPE
Pope John Paul II waves at Abuja airport 23 March after he wound up a three-day pastoral visit to military-ruled Nigeria. (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy igazi különlegességet közvetítünk Önöknek ma, nagyszombat este. Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja – Elmélkedés a házasság szentségéről című művének készülő produkciójába tekinthetnek bele a Facebookon és az Origón. A Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban mutatja be az előadást.
Vágólapra másolva!

A későbbi pápa fiatalon jelentős irodalmi munkák szerzője is volt és erősen kötődött a színház világához. Egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett,

TÖBB SZÍNJÁTSZÓ TÁRSULATNAK TAGJA VAGY VEZETŐJE VOLT.

Az aranyműves boltja című, 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról.

Az Opera előadásában a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban meghalt, nagy kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki művei kísérik a prózai színészek játékát.

Az előadást itt láthatják:

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka. A rendező Szikora János. Néhány napja interjút adott az Origónak a Prima Primissima-díjas, kiváló művész, Tóth Ildikó az előadás apropójából. A beszélgetést itt nézheti meg.

Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka)

Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor)