Optimisták a fesztiválszervezők

Márta István, fesztiválok
Márta István bizakodó, hogy visszatérhet az élet a fesztiválok tekintetében is
Vágólapra másolva!
A nagy fesztiválokat idén sem tartják meg, amelyek megszervezése akár több éves előkészületet igényel, a fesztiválszervezők többsége azonban reménykedik a fokozatos nyitásban, amely lehetővé teszi, hogy júliustól kis és közepes fesztiválokat rendezzenek. Erről Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke beszélt az Origónak, aki elmondta, a járvány tavaly a fesztiválok öt százalékát vitte csődbe és felhívta a figyelmet a beoltás szükségességére is.
Vágólapra másolva!

„A közepes és kisebb fesztiválok nagyon bíznak abban, hogy ezen a nyáron megtarthatják a találkozókat. Nagy a várakozás és az optimizmus a szervezők, az előadók és a közönség részéről"- mondja Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

Márta István bizakodó, hogy visszatérhet az élet a fesztiválokra is Forrás: Origo

A szövetség egy tavalyi év végi felmérése szerint a fesztiválok 32 százaléka függőben van, harminc százalékuk tervezi a fesztivált, ezek apparátusa jórészt több lábon áll, harminc százalék kormányzati vagy önkormányzati támogatás miatt tervezi megrendezni a találkozót és nyolc százalékuk döntött úgy, hogy abbahagyja a fesztiválozást.

Idén sem tudják megtartani a Sziget, a Volt, a Balaton Sound fesztiválokat és az összes olyan rendezvényt, amely a nagyságrendje miatt akár több éves előkészítést kíván. Mivel a jelenlegi szabályozás szerint semmiféle fesztivált, zenés-táncos rendezvényt nem lehet tartani, a tavaszi fesztiválok elmaradtak és a pünkösdiek sorsa is bizonytalan. Márta István szerint a legderűlátóbb előrejelzés az, hogy talán már júniustól lehet fesztiválozni.

Balaton Sound 2019 07.07. szombat 4. nap Fotó: Rockstar Photographers

Arra készülnek, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is a nyár második felére, főként augusztusra tolódnak ezek a programok, de az ősz is színesnek ígérkezik.

Tavaly például a Művészetek Völgyét – amely a 30. jubileumát ünnepelte volna – az idei évre helyezték át, 2020-ban pedig Völgyhétvégéket tartottak helyette, 500 főben maximalizálva a résztvevők számát. A Márta István szervezte Kapolcska Program elnevezésű ifjúsági tábort és családi fesztivált is június helyett augusztusban tartották meg és az idén is ezt tervezik.
„Jelenleg kizárólag ültetett színházi előadást lehet csinálni, természetesen ezek is oltási igazolványhoz vannak kötve. Várhatóan a Népegészségügyi Központ a fesztiválokat is igazolványhoz köti majd, de majd tisztázni kell, hogy miként lehet ezeket ellenőrizni.

Én magam egyébként mindkét oltást megkaptam már, a Sputnik vakcinát választottam és semmiféle mellékhatást nem éreztem. A maszk viselet és a tesztelés kérdése egyelőre függőben van a rendezvényeken"- tette hozzá.
Továbbra is kérdéses Márta István szerint, hogy az emberek mennyire szoktak el a közösségi élettől, elvette-e a kedvüket a járvány, vagy nyitottak már a tömeges együttlétre.

Az elmúlt év mérlege alapján a magyarországi fesztiválok öt százaléka mondott csődöt a világjárvány miatt, a többi tartja magát és születőben vannak új találkozók is.

A Nemzeti Kulturális Alap, vagy a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023 szervezői kiírták az idén szervezendő programokra a célzott pályázatokat.

Annak ellenére, hogy a fesztivál az együttlétről szól, a korlátozások ideje azt is megmutatta, hogy van létjogosultsága az online fesztiváloknak.

A Bach mindenkinek fesztivált és az Öt Templom Fesztivált például az interneten tartották meg, komoly nézőszám mellett.

A jelenleg 220 rendezvényt képviselő szövetség elnöke arról is beszélt, hogy az előadóművészek, és a színpad technikai vállalkozások tavaly óta szinte folyamatos válságot élnek át, de például a kézműveseknél is óriási készletek maradtak raktáron, az ő bevételeik jelentős részét ezek a kisebb-nagyobb rendezvények fedezik, így ennek az iparágnak a segítése is lényeges szempont.