A legnagyobb slágerekkel tér vissza a Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert
Vágólapra másolva!
Ismét az egyik leghíresebb hungarikum, a magyar operett előtt hódolnak a Budavári Palota Oroszlános Udvarán. Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, de mások mellett Johann Strauss és Rossini klasszikusai is felcsendülnek majd az idén Operettünnep néven futó programsorozaton, a Budavári Palotakoncerten július 23-án és 24-én.
Vágólapra másolva!

Kilencedik alkalommal rendezik meg júliusban a zenés színház hagyományos nagy ünnepét, a Budavári Palotakoncertet, ahol a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenednek meg, de a világhírű zeneszerzőink mellett nemzetközi művészek klasszikusai is terítékre kerülnek.

A tökéletes hangzásról és látványról a Budapesti Operettszínház művészei, szimfonikus zenekara, balett- és énekkara, valamint sztárszólistái és fiatal tehetségek gondoskodnak.

Egy kiváló operett-előadás esetében azonban a tartalom mellett a tálalás sem mellékes, éppen ezért az élményt több száz látványos jelmez, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnika fokozza.

Látványos előadás a 2019-es Budavári Palotakoncerten Forrás: h27@mensa.hu/Huszár Dávid/Facebook

Az idei program az Operettünnep címet kapta, hiszen az újratalálkozást ünnepelik a művészek és a közönség egyaránt, mégpedig a legnagyobb operettslágerekkel.

A legtöbb dal nem meglepő módon Kálmán Imrétől hangzik el – a Marica grófnőből, a Csárdáskirálynőből, a Cirkuszhercegnőből és a Bajadérból –, a Zeneakadémia egykori ifjú növendéke számára ugyanis az operett hozta meg a világsikert. Lenyűgöző zenéjének titka, hogy a szentimentalizmus borúját mindig áttöri az életöröm verőfénye. A koncerten Lehár Ferenc és Johann Strauss ismert slágerei is felcsendülnek, Kacsóh Pongrác János vitézéből több dalt is hallhat a közönség, és különlegességként Vincze Ottó néhány szerzeménye is elhangzik.

A kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző nevéhez olyan kultikus filmek dallamai kötődnek, mint a Liliomfi vagy Az aranyember.

Kevesebben tudják, hogy az Operettszínház legnagyobb sikere 1953-ban az ő Boci-boci tarka című operettje volt, amiből egy tétel a Budavári Palotakoncerten is hallható lesz.

A programot egyéb magyar és nemzetközi klasszikusok is színesítik: ilyen például Rossini Macska duettje, Piazzolla örökzöldje, a Yo Soy Maria, valamint Gara Mária cabalettája a Hunyadi László operából. Kifejezetten az Operettünnepre készül két nagyszabású koreográfia is: Lénárt Gáborét még nem fedték fel a szervezők, ellenben az már biztos, hogy Kálmán Ördöglovasának ismert Palotását most az Operettszínház két fiatal művésze, Kárpát Attila és Kovács Richárd álmodja színpadra a Balettkar számára.

Budapest, 2014. augusztus 8. Nézők a Budavári Palotakoncert 2014 Operett Gálán az Oroszlános udvarban 2014. augusztus 8-án Forrás: MTI/Beliczay László

Az idei koncerteken is sztárparádéra számíthatunk, a fellépők közt régi nagy kedvencekkel és ifjú tehetségekkel találkozhatunk:

Fischl Mónika, Kiss Diána, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter és Vadász Zsolt nem először lép az Oroszlános Udvar színpadára, a törzsközönség előtt viszont az Operettünnepen mutatkozik be Süle Dalma, Széles Flóra, Zábrádi Annamária, Erdős Attila és Pete Ádám.

Az est fényét emelik az Operettszínház együttesei: a háttérben a nagyzenekar, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató dirigálásában, a balett- és az énekkar pedig az előtérben teszik mozgalmassá a gálát, amit az Operettszínház művészeti vezetője, Vincze Balázs rendez. A produkciót idén is magas színvonalú színpad-, hang-, fény- és pirotechnika, valamint egyéb meglepetések teszik még felejthetetlenebbé, a Palotakoncertet pedig ezúttal is rögzíti az MTVA, a program augusztus 20-án lesz látható a Duna Televízióban, főműsoridőben.

Az est fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter a következő mondatokkal ajánlja az Operettünnepet:

Táncosok a 2019-es Budavári Palotakoncerten Forrás: Facebook

A Palotakoncert ötletadó gazdája, Nacsa Olivér producer szerint a program egészen különleges és több szempontból is rendhagyó lesz:

Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncert művészeti vezetője és producere pedig az ünnep szót emeli ki ajánlójában:

Pindroch Ferenc, a Palotakoncertek producereként az exkluzív esemény hagyományteremtő erejére hívja fel a figyelmet:

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója az elmúlt hónapok váratlan próbatétele utáni első nagy találkozás jelentőségét emeli ki:

Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a koncert rendezője megtiszteltetésnek érzi, hogy 2021-ben ő állíthatta össze a Budavári Palotakoncert programját az Operettszínház sztárjainak közreműködésével: