Szabadtéri kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeum előtt

FEKETE Péter, Láss Cssodát
Budapest, 2021. szeptember 16. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként megvalósuló Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon című szabadtéri kiállítás megnyitóján a Hősök terén 2021. szeptember 16-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország kulturális útvonalaira, valamint kulturális innovációira hívja fel a figyelmet a Végtelen dűne című installációba helyezve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) közös szabadtéri kiállítása, amely az Európai Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként látható a Szépművészeti Múzeum előtt csütörtöktől.
Vágólapra másolva!

Magyarország ET-elnökségének programjaként tervezett kiállítást Strasbourgba

Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon

címmel, mivel azonban Nyugat-Európában a járványhelyzet rosszabbra fordult, múlt héten a tárlat ottani megrendezését le kellett mondani. Ezért az a döntés született, hogy az installációt a Szépművészeti Múzeum lépcsői előtt állítják fel - idézte fel a csütörtöki megnyitón a kultúráért felelős államtitkár.

Fekete Péter hozzátette: ahogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere korábban bejelentette, Magyarország az ET-elnökség fél éve alatt kulturális programok tömkelegével üzeni Európának, hogy mit gondolunk egymásról, a szomszédainkról, egymás elfogadásáról és megismeréséről.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként megvalósuló Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon című szabadtéri kiállítás megnyitóján a Hősök terén szeptember 16-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csonka-Takács Eszter, a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy

Magyarország május és november között tölti be az ET Miniszteri Bizottságának elnöki posztját.

Az elnökség egyik kiemelt programja a most megnyílt kiállítás, amely

innovatív elemekkel mutatja be Magyarország európai jelentőségű kulturális örökségét, modern művészeti gondolkodását, a pandémia kihívásaira adott kulturális válaszokat.

A Végtelen dűne című installáció, amely a Prágai Quadriennálén 2019-ben elnyerte a legjobb kiállítás díját, Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videóművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

Csonka-Takács Eszter elmondása szerint jelenleg 47 országból 40 útvonal rendelkezik az Európa Tanács Kulturális Útvonala címmel, ezek közül kilenchez csatlakozott Magyarország. Az installáció alatt futó ledpadló részben ezt a kilenc útvonalat eleveníti meg.

Érdeklődők az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként megvalósuló Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon című szabadtéri kiállítás megnyitóján Forrás: MTI/Kovács Tamás

Emellett a ledpadlón láthatók a járványhelyzet alatt a magyarországi múzeumok és kulturális intézmények - a Magyar Cirkuszművészeti Központ, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Hagyományok Háza, a Budapest Bábszínház, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Filharmónia Magyarország, valamint az Országos Széchényi Könyvtár - által kifejlesztett innovációk.

A szabadtéri tárlat szeptember 23-ig, ingyenesen látogatható - közölte Csonka-Takács Eszter.