Leonardo da Vinci Salvator Mundi című művének 500 éve készült másolatát találta meg az olasz rendőrség egy nápolyi lakásban. 

Egy nápolyi lakásban találták meg Leonardo híres festményének másolatát. A Salvator Mundi ('Világmegváltó') című művének 500 éve készült másolatát egy orgazda lakásában találta meg az olasz rendőrség a hétvégén. Állítólag azért tartottak házkutatást, mert információjuk volt arról, hogy lopott tárgyak vannak a 36 éves férfi birtokában. A festményt az orgazda hálószobaszekrényében találták meg.

Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményének mása a Nápolyban tartott sajtótájékoztatón 2021. január 18-án. Az eredeti festményt egy szaúdi herceg vette meg a Christie's 2017-es New York-i aukcióján 450,3 millió dollárért (mintegy 129 milliárd forintért). A szakértők szerint a másolatot Leonardo egyik tanítványa, Girolamo Alibrandi készíthetteForrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

A reneszánsz mester művének másolata, amely a megváltó Krisztust ábrázolja, aki egyik kezével áldást oszt, a másikban pedig kristálygömböt tart, a nápolyi San Domenico Maggiore templom Doma Múzeumának gyűjteményébe tartozott. A múzeum a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tart, és senki sem jelentette, hogy a kép eltűnt volna.

A festmény Leonardo híres alkotásának másolata. Valószínűleg Leonardo egy tanítványa, a Messinai Raffaellóként is emlegetett szicíliai Girolamo Alibrandi (1470-1524) készítette az 1500-as évek elején. Az eredeti kép 2017-ben minden idők legdrágábban eladott festménye lett. A Christie's New York-i árverésén vásárolták meg 450 millió dollárért (133 milliárd forintért).

A műkincset a rendőrség visszaadta a múzeumnak, és vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogyan lopták el a művet, mivel betörésnek nyoma nem volt. A rendőrség szerint a lopást feltehetően egy olyan szervezet rendelte meg, amely a nemzetközi műkincskereskedelemben dolgozik. Leonardo Világmegváltó-ját az aukció óta a nyilvánosság előtt nem mutatták be, és egyes szakértők kételkednek a hitelességében.