Ötvenkét kortárs kép a Károlyi-kertnél - kiállítás a belvárosi kertben

Vágólapra másolva!
Harmadik állomásához érkezett és 12 alkotással bővült a Standby szabadtéri tárlat, amely szeptemberben a Kodály köröndről indult el, kortárs festőművészek és fotósok reprodukcióiból, a világjárványra adott művészi reflexiókból. A tárlatot a Belváros fogadta be, így a kerület legrégebbi eredeti formájában megmaradt kertje, a Károlyi-kert kerítésén láthatóak a nyomatok március végéig. 
Vágólapra másolva!

A kortárs festő- és fotóművészek színe-java, több mint félszáz alkotó művének reprodukciója látható a Károlyi-kert kerítésén - fogalmazott L. Simon László országgyűlési képviselő a kiállítás virtuális megnyitóján.

A szabadtéri tárlat ötlete Szilléry Éva újságíró fejében fogant meg, aki a Kodály köröndben látta meg a kültéri galéria lehetőségét,

majd a téma aktualitása és a kiemelkedő művészek alkotásai miatt vándorkiállítássá alakult a tárlat.

A kiállítás képei egyszerre mutatnak átszellemült meditatív tudatállapotokat, vagy jelenítik meg a megváltozott létünket a humor eszközével, és ábrázolnak kiüresedett, háborús létállapotot, ijesztő személytelenséget. Friss képzetek jelenkori alkotóinktól akkor, amikor még benne vagyunk a világot sújtó járvány időszakában. A fotók jelentős része hírvivője az eseményeknek, de ezek között a munkák között is találunk elvontabb víziókat.

A Hegyvidék MOMKult épülete után a Károlyi-kertben mutatják be a műveket, Belváros-Lipótváros önkormányzatának támogatásával, és a szervezők, Szilléry Éva és Raden Hannawati szándéka szerint Budapesten kívülre is elviszik az időtálló nyomatokat.

Kezdettől támogatja a nagyszabású kiállítást a Béres Alapítvány. A civil szervezet elnöke, Béres Klára az Origo megkeresésére elmondta, alapítványuk megalakulása óta felelősséggel gondolkodik a társadalomról.

"Elsősorban az egészség védelméért dolgozunk, beleértve a testi, lelki és a szociális egészséget. Úgy gondoljuk, hogy a művészet a lélek egészségét szolgálja. Amikor megkerestek a szervezők, számomra az volt a hívószó, hogy a művészek összefognak egy ügyben, különösen tetszett, hogy az utcán mutatják be a műveket, hogy az ott sétáló embert is megállásra, elgondolkodásra késztessék.



Mindannyiunk problémája a váratlanul fellépő ellenség, a vírus, melyen az összetartozás ereje segít minket átlendülni. A Standby szabadtéri kiállítás testi-lelki egészségszolgálat a művészet nyelvén. Lényegesnek tartom, hogy a tehetség révén egyetemes értéket képviseljünk, és közben lehetőséget adjunk a művészeknek is a megmutatkozásra" - fogalmazott Béres Klára.

A Károlyi-kert elegáns kerítésén március végéig biztosan láthatóak lesznek a művek, áprilisban pedig új helyszínre kerülnek.

A tárlaton kiállítanak: Ázbej Kristóf, Baksai József, Barakonyi Zsombor, Dávid Zita, Fehér László, Gesztelyi Nagy Zsuzsanna, Gerber Pál, Incze Mózes, Irina Drozd, Méhes Lóránt Zuzu, Mészáros Bori, Nagy Boglárka, Naomi Devil, Péterfy Ábel, Szabó Ábel, Szikra Ági, Végh Júlia, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Zászkaliczky Ágnes, Weiler Péter, Wolf Eszter. Fotográfusok: Bach Máté, Bácsi Róbert László, Bődey János, Csudai Sándor, Cedric af Geijersstam, Dobos Tamás, Gombkötő Emma, Gömör Tamás, Hajdú D. András, Hegedűs Róbert, Hirling Bálint, Kovalovszky Dániel, Kudász Gábor Arion, Mártonfai Dénes, Móricz-Sabján Simon, Olajos Ilka, Pályi Zsófia, Esteban Sanchez, Sághy Tímea, Stiller Ákos, SZIKO, Teknős Miklós, Urbán Ádám.