Először mutatják be a nyilvánosság előtt Vincent van Gogh egyik festményét, miután több mint egy évszázadon át egy francia család magángyűjteményében volt.

Először látatja a nyilvánosság azt a Van Gogh-festményt, amely több mint 100 éven át volt egy francia család tulajdonában, rejtve mindenki elől. A korai párizsi utcaképet ábrázoló művet március 25-én Párizsban bocsátják árverésre, ezt megelőzően mutatja be a Sotheby's aukciósház Amszterdamban, Hongkongban és Párizsban.

A mű, amelynek értékét 5-8 millió euróra (körülbelül 2-3 milliárd forintra) becsülik, egy férfit és egy nőt ábrázol, akik kart karba öltve sétálnak el egy rozoga kerítés előtt, a háttérben egy szélmalom látható. A festmény része Van Gogh a párizsi negyedről, a Montmartre-ról készült sorozatának. Az alkotást 1887-ben készítette, amikor testvérénél, Theónál lakott a francia fővárosban. A Sotheby's közlése szerint a festmény látható volt korábban már katalógusokban, a nyilvánosság előtt azonban még sohasem mutatták be.

Az eddig soha be nem mutatott Van Gogh-festményForrás: AFP/Stephane De Sakutin

Jelenlegi tulajdonosa névtelenséget kért. Az aukciósház szerint Van Gogh montmartre-i periódusából nagyon kevés alkotás van magántulajdonban. „Egy ilyen kaliberű és ennyire ikonikus jelenetet ábrázoló festmény felbukkanása a piacon kétségtelenül nagyon jelentős esemény” – írta közleményében az aukciósház.

Van Gogh 1886-ban érkezett Párizsba és 1888-ban hagyta el a várost azzal az indoklással, hogy már túl sok volt számára a hektikus nyüzsgés. Dél-Franciaországba költözött, ahol aztán egy roham során levágta saját fülének egy részét. Hallucinációk, epilepsziás rohamok kínozták, mígnem 1890. július 27-én Párizs közelében szíven lőtte magát és két nappal később meghalt.