A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás az idei Great Real Art (GRA) ukrán színházi seregszemlén - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványának igazgatója.

A színház Joel Pommerat kortárs francia szerző Ez a gyerek! című darabjával nyerte el az első helyezést a színházi körökben nívósnak számító országos seregszemlén, amelynek nemzetközi zsűrije ukrán, lengyel, lett, portugál és francia színházi alkotókból állt.

Sin Edina azt mondta,

a beregszászi előadás a darab magyar nyelvű bemutatója volt.

Az előadás szövegét Rideg Zsófia fordította le a színház felkérésére. A darabot a beregszászi társulat ukrán rendezője, Oleh Melnicsuk vitte színre. A koronavírus-járvány miatt online megrendezett fesztiválon a magyar nyelven előadott színművet ukrán és angol nyelven feliratozták.

A GRA versenyfesztivált négy évvel ezelőtt hívta életre az ukrán színházi alkotók egyesülete azzal a céllal, hogy állami keretek között, szervezetten segítse elő a színházi élet fejlődését Ukrajnában

- fejtette ki Sin Edina, hozzátéve, hogy a fesztiválra nevezni kellett, a válogatási folyamat körülbelül egy évig tartott.

 

Idén hat színházi kategóriát hirdettek meg a szervezők, ezek között szerepeltek a nagyszínpadi előadások mellett kamaradarabok, báb- és zenés előadások is. Az eredményhirdető gálát szombaton tartották meg a kijevi operettszínházban.

Rangos színházak között versenyeztünk, a második helyezett például az odesszai színház lett

- jegyezte meg Sin Edina, aki elmondta, hogy a beregszászi színház másodszor szerepelt a fesztiválon: 2018-ban a legjobb 12 közé került be előadásával.

„A mostani nagyon nagy elismerés számunkra. Ez megerősítése annak, hogy a kárpátaljai színjátszás létezik, méghozzá nem is akármilyen színvonalon. Bízunk abban, hogy a jövőben is hasonló sikereket tudhatunk majd magunkénak” - emelte ki az igazgató, emlékeztetve arra, hogy a magyar színház immár 28 éve működik Kárpátalján.