A Mad Max világa jött el a Szigetre

Sziget 2022, Sziget Fesztivál 2022, 2022.08.13., Budapest, Hajógyári Sziget, 28. Sziget fesztivál, óbudai Hajógyári-sziget, szombat, Calvin Harris
Vágólapra másolva!
Meglepően visszafogott volt Calvin Harris tegnap esti fellépése, mindez azonban a közönséget egyáltalán nem érdekelte: közel telt házat vonzott az angol dj, sok tízezren tombolták végig az előadását, mondhatni, egy estére Budapestre költözött a Balaton Sound.
Vágólapra másolva!

Érdekes meglepetéseket képes okozni a Sziget: azt gondolnánk, hogy a néhány éve befutott Lewis Capaldinak itthon legfeljebb párezres rajongótábora van, erre szombaton kora este a skót dalszerző-énekes koncertje majdnem akkora tömeget vonzott, mint egy nappal korábban Justin Bieber. Nem érdemtelenül; egy rendkívül tehetséges, kitűnő hangú énekesről van szó, a számai olyannyira fülbemászóak, hogy ha sosem hallottuk korábban egyetlen sorát sem, akkor is könnyedén becsatlakozhattunk a kórusba a második refrénnél. Így is tettek sokan, a hibátlan pop-rock előadást sok tízezren énekelték vele végig.

Lewis Capaldi Forrás: origo.hu

A nagy tömeg azonban nem csak neki köszönhető: egyrészt a szombatok mindig erősek a Szigeten, sokkal több magyar látogató vált napijegyet, mint a hét többi részében, másrészt az esti főfellépő a világ egyik legnépszerűbb elektronikus zenei előadója, Calvin Harris volt.

Hosszú évek óta bevett szokás a Szigeten, hogy egy nagyobb dj az esti főattrakció, ezek a show-műsorok pedig mindig egyfajta erődemonstrációk a szervezők részéről: áll-leejtő fény- és látványelemek kísérik, és annyi tűzijátékot lőnek fel az égbe, hogy az még egy augusztus 20-ai ünnepségen is megállná a helyét. Ezért is volt meglepő, hogy az angol előadó fellépése tegnap kifejezetten visszafogott volt. Felcsaptak néha a lángok és néhány pillanatban érdekesek voltak a lézerek, de összességében igencsak szerény előadás volt. A közönséget ez mondjuk látszólag egyáltalán nem érdekelte,

a szárazság miatt amúgy is hatalmas a por a Szigeten, a hetvenöt perces műsor végére látni sem lehetett, a sok tízezer lelkesen bulizó közönség után a Mad Max világát idézte a fesztivál.

Calvin Harris Forrás: Rockstar Photographers

Azonban az a szegényesség, ami Calvin Harrist jellemezte, az egész idei Szigetről elmondható: míg korábban el-elvesztünk a rendezvényen az ezerarcú installációk és dekorációk között, addig idén láthatólag nem fordítottak nagy figyelmet a díszítésre és a látványelemekre, jóval kopárabb a fesztivál, mint ahogyan megszokhattuk. Ez a visszafogottság a közönséget is jellemzi: minden évben furábbnál furábban öltözködő figurákba botlottunk, ezzel szemben idén a látogatók nagy része a hétköznapi arcát mutatja. Megvan mindennek a pozitív oldala is, ha valaki úgy képzeli el, hogy az évnek ezen szakaszában kábítószerekben úszik az Óbudai-sziget, az igencsak meglepődne a visszafogottan bulizó fiatalok láttán, egy-egy gyanús füstpamacsot leszámítva nyomát sem tapasztaljuk a szerhasználatnak.

Calvin Harris Forrás: Rockstar Photographers

Reméljük, mindez ma este sem változik, annál is inkább, mert a pszichedelikus rockzene szupersztárja, Tame Impala érkezik, de fellép a brit énekesnő, Anne-Marie is, valamint emo-punkból sem lesz hiány a Palaye Royale-nak köszönhetően.