Szerbia
ÉLŐ
Anglia

A világ legjobb zenészeinek bajnokok ligájával érkezik a Mandoki Soulmates

Leslie Mandoki, Mándoki László, zenekari próba, zenekar, próba, Mandoki Soulmates
Mandoki Soulmates próba 2022 augusztus 18-án
Vágólapra másolva!
Embert próbáló időket élünk és talán minden korábbinál nagyobb szükségünk van a zenére, ami felemel és nem szétszakít, hanem összetart minket – mondta el a világhírű zenész és producer, Leslie Mandoki a ma esti sajtótájékoztatón, aki a Grammy-díjas zenészekből álló együttesével, a Mandoki Soulmates-szel holnap este hétkor látványos és lehengerlő koncertet ad a Budai Várban, a Szentháromság téren. A monumentális előadással a zenekar a megalapításának harminc éves jubileumát ünneplik, az est folyamán különleges vendégelőadók váltják majd egymást a színpadon. Az esemény a Szent István Napi ünnepi programsorozat részeként ingyenes látogatható.
Vágólapra másolva!

Bár a vasfüggöny már régen leomlott, egyetlen magyar rockzenész sem ért el ahhoz fogható nemzetközi sikereket, mint Leslie Mandoki, aki 1975-ben még két művésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval az életet kockáztatva disszidált nyugatra. Nem sokkal később pedig kezdetét vette a mesés karrierje, 1972-ben saját stúdiót alapított Németországban és mint a néhány hete az Origónak adott interjújában elmondta,

olyan legendás előadók fordultak meg nála már a legelső évben, mint Lionel Richie, Phil Collins és Jennifer Rush, később pedig ő tanította meg Freddie Mercurynek a Tavaszi szél című népdal, amely a Queen világhírű 1986-os budapesti koncertjén el is hangzott.

Mandoki Soulmates próba 2022. augusztus 18-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Mandoki Soulmatest 1982-ben alapította és a kezdetektől a mai napig tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg és John Helliwell (Supertramp).

A zenésztársak eddig összesen több mint harmincöt Grammy-díjat nyertek és háromszázötven milliónál is több hanglemezt adtak el. Mindez a legpopulárisabb stílusokban is hatalmas eredmény, hát még a fúziós jazz-rock műfajában.

Az együttes ma este kora délután sajtónyilvános próbát tartott a Bem rakparton található stúdióteremben, és ahogyan belevágtak a Living in the Gap című slágerükbe, egyből megtelt a helység energiával, a tucatnyi zenészből áradt a szenvedély és a zene szeretete, csak elképzelni tudjuk, miként fokozzák mindezt holnap a nagy méretű szabadtéri színpadon.

Mandoki Soulmates próba 2022. augusztus 18-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rövid játék után a zenekar közösen tartott sajtótájékoztatót, amelynek elején Leslie Mandoki elmondta, az egykor az épületben működő Bem Rockpart történelmi helyszíne volt a magyar könnyűzenei életben és egyben a szabadság jelképének is számított a diktatúrában, hiszen itt a fiataloknak lehetőségük volt rock-, pop-rock és jazz-rock koncertekre járni és mélyen elszomorítja, hogy ennyi évvel később ismét a szabadságról kell beszélnünk a szomszédban zajló események miatt. Hozzátette: az orosz-ukrán háború elején a magyar-ukrán határra utazott, találkozott egy anyával és a gyerekével, a nő pedig elmesélte neki, hogy a három legfontosabb férfi az életében az apja, a bátyja és a férje; egyikük nem sokkal korábban meghalt, a másik elvesztette a lábát. Az asszony azt üzenete a nyugatiaknak, hogy a háború nem olyan, mint egy számítógépes játék, ez tényleg életeket követelt, Ekkor

Leslie Mandokinak eszébe jutott, miként élte meg 1956-ot Budapesten és milyen érzés volt látni a földön holtan heverő forradalmárokat, és mindig is abban reménykedett, soha nem kell hasonlót átélnie az élete során.

Mandoki Soulmates próba 2022. augusztus 18-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy újságírói kérdés után szóba került az a téma, miért cserélődnek rendszeresen a Mandoki Soulmates tagjai és véletlenszerű-e, hogy most éppen ebben a felállásban érkeztek hazánkban. Ezzel kapcsolatban Leslie Mandoki elmondta, hogy természetesen a járvány igencsak megnehezítette, hogy a világ minden tájáról származó együttestagok találkozzanak és közösen próbáljanak, ennek a hatása még jelenleg is érződik: Ian Anderson például holnap este az anyazenekarával, a Jetro Tull-lal pótolja egy két éve csúsztatott angliai koncertjét. Ugyanakkor hozzátetette:

ebben az összeállításban vették fel a legutóbbi lemezüket, a Bartók Béla feldolgozásokból álló Utopia for Realistset, amely rendkívüli kihívás volt mindegyikük számára, a legtechnikásabb, legszofisztikáltabb zenészeket követelte meg, ez a jelenlegi felállás a bajnokok ligája.

Mandoki Soulmates próba 2022. augusztus 18-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sajtótájékoztatón többször elhangzott, hogy embert próbáló időket élünk a háború, a járvány, a globális felmelegedés az afrikai éhezés miatt és talán minden korábbinál nagyobb szükségünk van a zenére, ami felemel és nem szétszakít, hanem összetart minket.

Leslie Mandoki olyan legendás zenészekkel áll majd ezúttal színpadra, mint Randy Brecker, Al Di Meola, Mike Stern (Miles Davis egykori zenésztársa), Peter Maffay, Nick van Eede (a Cutting Crew frontemebere), Richard Bona, Till Brönner, Tony Carey (a Rainbow egykori billentyűse). De az együttest ezúttal a fiatal magyar-német szaxofonos, Max Merseny, az indiai szitárvirtuóz, Deobrat Mishra és az olasz dzsesszharmonikás, Fausto Beccalossi is kiegészíti, valamint magyar sztárvendégekből sem lesz hiány, mások mellett színpadra áll Szakcsi Lakatos Béla, akire Leslie Mandoki a mai napig apai tanárként tekint.

A koncert holnap este hétkor a Budai Várban, a Szentháromság téren veszi kezdetét, az esemény ingyenes látogatható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről