Idén Amszterdam érkezik Budapestre az Európai Hidak fesztivál keretében

Merlijn Doomernik Nederland, HILVERSUM, 14 JANUARI 2020 
Miho Hazama, conductor, dirigent
Foto: Merlijn Doomernik
Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama ars poeticája híven tükrözi a fesztivál üzenetét is
Vágólapra másolva!
A Metropole Orkest, az Amszterdami Concertgebouw Zenekara, Joep Beving és felejthetetlen mozikülönlegességek: a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi közös, immár közel egy évtizede életre hívott tematikus fesztiválját, amelynek fókuszában ezúttal Amszterdam áll. A szeptember 16-án kezdődő, változatos programokat kínáló eseménysorozaton az egyedülálló zenei csemegék mellett a közönség holland vonatkozású kultfilmek segítségével merülhet el Amszterdam gazdag kultúrájában.
Vágólapra másolva!

2022 őszén az érdeklődők az egyedi atmoszférájú holland főváros, Amszterdam kulturális és művészeti ínyencségeiből kaphatnak bőséges ízelítőt.

kezdetben országok, ma pedig már Európa meghatározó városai, emblematikus kulturális központjai – idén Amszterdam és Budapest – ünneplik egymást! A fesztivál sikere ékes példája annak, hogy megismerni és megérteni egymást a kultúránkon, fantasztikus alkotóinkon és alkotásaikon keresztül lehet igazán" – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Amszterdam „érkezik” Budapestre az Európai Hidak fesztivál keretében Forrás: Müpa

„Hollandia és ezen belül Amszterdam a második otthonom, és a Concertgebouw együttese a legkedvesebb külföldi zenekarom. Az erős személyes kötődés miatt különleges öröm, hogy most hozzájárulhatok egy holland–magyar kulturális találkozáshoz, hogy két kedvenc zenekarom tagjai egy színpadon találkoznak, hogy bemutathatom Hollandiában Kelemen Barnabást és Magyarországon a Jussen-fivéreket, akik saját hazájukban ünnepelt sztárok. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a két ország jobban megismerje egymást, egymás gondolatait, érzéseit, kultúráját" – teszi hozzá Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító zeneigazgatója.

A nyitókoncerten Hollandia egyik kedvenc nagyzenekara, a játékos, merész és stílusok vegyítésében igencsak jeleskedő Metropole Orkest mutatkozik be,

akik eddigi pályafutásuk során olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint Robbie Williams, a Woodkid, a Basement Jaxx vagy épp Bono.

Állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama ars poeticája híven tükrözi a fesztivál üzenetét is: „Klasszikus zenét és jazzt tanultam, és ha választanom kéne közülük, inkább azt mondanám, híd szeretnék lenni a műfajok között" – fogalmazta meg egy interjúban.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi közös, immár közel egy évtizede életre hívott tematikus fesztiválját Forrás: Simon Van Boxtel / Müpa

Elsősorban – de nem kizárólag! – a könnyedebb műfajok kedvelőinek érdeklődésére tarthat számot a magával ragadó roots rockot játszó Dawn Brothers és a tiszteletbeli magyarként szeretett osztrák dalszerző-előadó, Ripoff Raskolnikov közös koncertje, míg a simogatóan dallamos zongoramuzsika szerelmesei Joep Beving játékát hallgatva töltekezhetnek.

A közel két héten át zajló eseménysorozaton klasszikus zenéből sem lesz hiány: a fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén a legendás Louis Andriessen egy műve mellett Beethoven Eroicája és Mozart saját maga és testvére számára komponált darabja is felcsendül, utóbbi a testvérpár-zongoraduó, Lucas és Arthur Jussen előadásában, az est karmestere pedig természetesen Fischer Iván lesz. Kelemen Barnabás szólójával és ugyancsak Fischer Iván vezényletével lép fel a nagy múltú Amszterdami Concertgebouw Zenekara, a hangverseny programjában Beethoven V. (c-moll, „Sors") szimfóniája mellett Bartók Béla Táncszvitje és Hegedűversenye kapott helyet.

Állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama ars poeticája híven tükrözi a fesztivál üzenetét is Forrás: Merlijn Doomernik/Merlijn Doomernik/Merlijn Doomernik

Az Európai Hidak zárókoncertje rendkívüli izgalmakat ígér:

a Müpában nagy hagyományokkal rendelkező Orgonapárbajban

ezúttal a kiváló holland orgonaművész, Sietze de Vries vállalkozott arra, hogy Fassang Lászlóval közösen a 16–17. század fordulójának egyik amszterdami mestere, Jan Pieterszoon Sweelinck művészetébe engedjen betekintést.

A fesztiválon a filmművészet elkötelezett híveit is számos kecsegtető program várja: Réz András filmesztéta vezetésével olyan holland vonatkozású moziremekeket tekinthetnek meg (újra), mint a Leány gyöngy fülbevalóval vagy az Éjjeli őrjárat.