Különleges El Greco-festmény a Szépművészeti Múzeumban

EL GRECO, Gonzaga Szent Alajos
Budapest, 2022. október 18. El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye a bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 18-án. Az alkotás a MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, és a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
El Greco egy különleges, magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A Gonzaga Szent Alajos képmása című festményt kedden mutatták be a sajtó képviselőinek.
Vágólapra másolva!

Az alkotás a MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, és

a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd

több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában - közölte Baán László, az intézmény főigazgatója.

A Gonzaga Szent Alajost (1568-1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett.

El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye a bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban október 18-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

A festmény a 20. században több magánkollekcióban is megfordult, köztük a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcellében is, aki sok más remekművel együtt az 1910-es évek elején vételre ajánlotta a magyar államnak és a főváros vezetésének - idézte fel Baán László. Sajnos egyikük sem élt ezzel a lehetőséggel, így a páratlan gyűjtemény számos kiemelkedő darabja 1913-ban egy párizsi aukción talált gazdára - tette hozzá Baán László.

Tájékoztatása szerint a remekművet a Christie's aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért vásárolta meg a MOL-Új Európa Alapítvány.

Az alkotás több mint száz év elteltével került vissza Magyarországra

és talált végleges otthonra - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy az új szerzeménnyel együtt összesen hat saját kezű El Greco-alkotás szerepel a múzeum spanyol gyűjteményében. Így a múzeum Spanyolországon kívül Európában a legtöbb saját kezű El Greco-festménnyel rendelkezik.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festményének bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban október 18-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ismertetése szerint a festmény egy itáliai arisztokrata családból származó ifjút ábrázol, aki nagyon fiatalon kapcsoltba került a spanyol királyi családdal. A fiatalember 1585-ben belépett a jezsuita rendbe, majd 23 évesen meghalt. Halála után 1605-ben boldoggá avatták, XIII. Benedek pápa 1726-ban a fiatal diákok védőszentjévé avatta, 1926-ban pedig XI. Pius pápa valamennyi keresztény fiatal védőszentjének nyilvánította.

Miklósa Erika operaénekes, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke örömét fejezte ki, hogy ennyi év után a vásárlást követően a kép méltó helyére kerülhetett Európa egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményében.

- hangsúlyozta az eseményen Leticia Ruiz Gómez, a Szépművészeti Múzeumban október végén nyíló El Greco-kiállítás kurátora, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója.

Az október 28-án nyíló, összesen csaknem hetven művet bemutató tárlaton a látogatók több mint félszáz saját kezű alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

A kiállítás célja, hogy széles körű áttekintést adjon El Greco életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

A múzeumban látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Prado és a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a toledói El Greco Múzeum, a párizsi Louvre és a londoni Nemzeti Galéria kölcsönzött alkotásokat.