Országos tévépremier: a Duna mutatja be az év filmjét, a Blokádot

Blokád, film, Göncz Árpád
Vágólapra másolva!
Újabb premier a Dunán: itt látható ugyanis először televízióban a Blokád, az 1990-es taxisblokád eseményeit feldolgozó film. A film a négy napig tartó, nem mindennapi incidens krónikáján keresztül a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged.
Vágólapra másolva!

A közmédia együttműködésben a Nemzeti Filmintézettel idén ősszel is sikeres magyar filmalkotásokat mutat be vasárnap esténként, melynek keretében ezúttal a Blokád című filmet tűzi műsorra a Duna, amelyet a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó díjjal ismertek el.

A bemutató óta is töretlen népszerűségnek örvendő filmdráma a formálódó demokrácia korába vezet, és bemutatja, hogyan találta szembe magát Antall József miniszterelnök alig fél évvel beiktatása után a taxisblokáddal és a demokratikus ellenzékkel, miközben a kormány jelentősen veszített a támogatottságából.

A filmet – amely betekintést enged Antall József fiatalkorába, '50-es évekbeli tanári pályájába, és az '56-os forradalomban vállalt szerepébe is – Tősér Ádám rendezte, a főbb szerepekben ifj. Vidnyánszky Attila, Seress Zoltán és Gáspár Tibor látható. A forgatókönyvet az a Köbli Norbert jegyzi, akinek nevéhez olyan sikeres történelmi témájú filmek köthetők, mint az Örök tél, a Félvilág, A berni követ, A vizsga és A játszma.

– emelte ki Tősér Ádám rendező a díjátadón a beszédében.

Blokád Forrás: Duna

A tavaly megjelent játékfilm öt hétig volt a 10 legnépszerűbb alkotás között a mozikban.

2023-ban a Magyar Mozgókép Fesztiválon 15 jelöléséből hetet váltott díjra, a legjobb nagyjátékfilmnek járó elismerés mellett a legjobb férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Tóth Ildikó vihette haza. Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak, a legjobb forgatókönyvírónak pedig Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért. A legjobb vágó díját Makk Lili (Blokád, A besúgó) kapta, a legjobb maszk elismerést pedig Görgényi Réka vehette át.