Meghalt Mátray László-Gyula

Vágólapra másolva!
Életének 80. évében hétfőn meghalt Mátray László-Gyula színművész, rendező, színházi szakíró, író, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egykori tagja, a Thália Diákszínpad volt vezetője - tudatta az MTI-vel a temesvári teátrum.
Vágólapra másolva!

Mátray László-Gyula Nagyváradon született 1943. május 31-én. 1967-ben fejezte be tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. Még ebben az évben Temesvárra szerződött, ahol bekapcsolódott a város kulturális és művészeti életébe.

- írta nekrológjában a teátrum.

Mátray László-Gyula színházi munkássága számos felejthetetlen alakítást, finom érzékkel összeállított irodalmi műsort és rendezést ölel fel.

Színházi elfoglaltságai mellett 1972 és 1995 között közel negyed évszázadig vezette a város amatőr diákszínjátszó társulatát, a diákház főiskolások alkotta Thália csoportját.

Saját nevén és álnéven jelentetett meg publicisztikai, irodalmi szövegeket, évtizedekig volt a Temesvári Rádió magyar adásának munkatársa, az irodalmi műsorok közreműködője.

Legjelentősebb alakításai:

Daniel Keyes Virágot Algernonnak (1981) című előadásban Charlie Gordon, Ionel Hristos Egyetlen élet (1980) című drámájában Iulián, Sztratiev Az autóbusz (1983) című szatirikus vígjátékában a Virtuóz megformálása.

Nyugdíjba vonulását követően is cselekvő szereplője maradt a temesvári kulturális életnek, Baráti beszélgetések néven havi rendszerességgel szervezett kötetlen pódiumesteket. Élete utolsó éveiben online közölt irodalmi, oktatói és előadói tartalmakat.

A Kovács György-díjas alkotó és közéleti személyiség búcsúztatásáról a későbbiekben tájékoztatnak.