Virtuózok V4+ - Jön az új évad!

Vágólapra másolva!
Negyedik nemzetközi évadát kezdi meg a Visegrádi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny és edukációs program. Ez az Európa több országában sugárzott műsor nézők százmillióihoz jut el világszerte. Hazánkban a Duna TV sugározza péntek esténként, december 29-től. Január 7-én pedig nagyszabású gálakoncertet rendeznek a Virtuózok legkiemelkedőbb felfedezettjeinek részvételével a Zeneakadémián, a Concerto Budapest közreműködésével, Keller András vezényletével.
Vágólapra másolva!

Az idei nemzetközi műsor új zsűritagokkal és mentorokkal gazdagodott. A zsűritagok: Maestro Plácido Domingo operaénekes, Miklósa Erika operaénekes, Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója, HAUSER csellóművész, Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, DIMASH énekes, Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitárművész, Gabriela Rachidi kulturális igazgató és Harvey Goldsmith zenei promoter.

A versenyzők mentorai idén Bogányi Gergely zongoraművész, Bátor Tamás operaénekes, Clara Dent Bogányi oboaművész, Elina Nechayeva énekes, Petar Culic gitárművész, Peter Valentovic zongoraművész és Batta András zenetudós segítik a fiatalokat a felkészülésben.

Idén a nemzetközi adásban is lesz magyar műsorvezető, a lengyel Ida Nowakowska mellett szerepet kap Boros Misi is, aki a Virtuózok felfedezettjéből érett nemzetközi hírű művésszé, és idén először próbálja ki magát műsorvezetőként is, Bátor Anna partnereként a backstage-ben fognak beszélgetni a versenyzőkkel.

Forrás: Origo

Idén három új zsűritagot ismerhetünk meg a műsorban. Új nemzetközi zsűritag Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója, aki, amint Peller Mariann producer kiemelte, segítségével és szakmai tanácsaival is támogatta a műsor létrejöttét.
Plácido Domingo Junior, aki mentorként és a Virtuózok főcímzene szerzőjeként segítette eddig a Virtuózok műsort, ma pedig a zsűriben is kipróbálhatja magát. Plácido Domingo Jr. a műsorban negyedik éve érintett zeneszerzőként és mentorként, idén pedig a zsűriben foglal helyet.
Szintén új zsűritag, a nemzetközi hírnévnek örvendő Dimash Qudaibergen kazah énekes. Hangterjedelme és technikája páratlan, 8 hangszeren is játszik, és tizenhárom nyelven adott elő dalokat. A nyugaton most feltörekvő Dimash keleten már szupersztárnak számít, és elektromossággal teli színpadi előadóként ismert, aki intenzív érzelmi hatást gyakorol a közönségére.
A Virtuózok V4+ sajtótájékozatóján megjelentek még Kotán Attila, a Liszt Ferenc Zeneakadémia kancellárja és a műsor főtámogatója, az MVM Group vezérigazgatója, Mátrai Károly, aki így nyilatkozott:

Idén több meglepetést és újítást is tartogat majd a 2023-as Virtuózok formátum, amelyet decemberben forgatnak, december 29-től öt héten át sugározza a Duna Televízió, péntek esténként, a műsor döntőjét január 19-én láthatja a közönség, ezután pedig egy gálaműsor kerül adásba a Virtuózok győzteseivel.
A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy idén a V4-országok tehetségei mellett Ukrajnából elmenekült, hazájukat a háború miatt elhagyni kényszerült fiatalokat hívtak meg, ezzel is kiállva a béke mellett.
Szintén bejelentették, hogy 2024-ben két koncert is lesz a Zeneakadémia nagytermében, ahol korábbi és idei, új felfedezettekkel is találkozhat a közönség: január 7-én a Concerto Budapest, március 1-én pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével.

A január 7-i Virtuózok Gálakoncertre, melyen a műsor legkiemelkedőbb győztesei és különdíjasai szerepelnek, többek közt Balázs-Piri Soma (zongora), Teo Gertler (hegedű), Lugosi Ali (klarinét), amire a jegyek már kaphatók.