Világsztárok a MÜPA színpadán

épületfotó Európa zászló FOTÓ FOTÓTÉMA magyar zászló MŰALKOTÁS SZIMBÓLUM szobor zászló, Fejhallgatót, szobor, MÜPA, zene,
Budapest, 2023. március 28. Fejhallgatót ábrázoló Kolodko-szobor a Müpa bejáratánál 2023. március 28-án. Kolodko Mihály alkotása az intézmény 18. születésnapja alkalmából került az épület elé. A Füles fantázianevű alkotásból folyamatosan szól a zene. Tizenöt mű csendül fel, köztük Beethoven C-dúr zongoraversenye Vásáry Tamás előadásában vagy Richard Strauss Négy utolsó éneke Rost Andrea tolmácsolásában, de Palya Bea és Avishai Cohen is megszólal. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
A brit dalszerző-énekes, Benjamin Clementine csatlakozik a nemzetközi világsztárok – Elvis Costello, Ludovico Einaudi, Tommy Emmanuel és Hania Rani – mellé, míg a műfaj hazai képviselői gyakorlatilag mind részesei lesznek a már most telt házas koncerteken a Müpában.
Vágólapra másolva!

Majd tíz évvel első magyarországi fellépése után tavaly megjelent harmadik albumának anyagával, egy magyar vonóskvintett kíséretében tér vissza Budapestre Benjamin Clementine.

A tavaly kiadott lemez a korábbiakhoz képest könnyedebbre sikerült.

A teljes egészében Clementine által írt, hangszerelt és feljátszott album zeneileg kiegyensúlyozottabb és finomabb hangvezetésű, miközben költői érzékenységű szövegei, az élet gazdag szövevényességeiről szóló dalai a korábbiakhoz hasonlóan ellenállnak a kategorizálásnak.

Október 30-i koncertjén egy magyar vonósötös kíséri majd.

Benjamin Clementine Forrás: MÜPA

Míg 2014-ben szólóban jött, szeptember 30-i koncertjére régi zenésztársa, Steve Nieve társaságában érkezik Elvis Costello.

Az európai turnét felvezető sajtótájékoztatóján azt mondta, imádott a magyar fővárosban zenélni, és ígéri, hogy

Elvis Costello Forrás: MÜPA

Ahogyan a lengyel zeneszerző-zongorista, Hania Rani, úgy a filmzenéivel világhírnevet szerző olasz zongorista, Ludovico Einaudi koncertjére is szinte azonnal elfogytak a jegyek. Az híres tízujjas pengetési technikájáról ismer ausztrál gitárvirtuóz, Tommy Emmanuel december 4-i koncertjére is gyorsan kelnek el a jegyek - állítják a szervezők.

A magyar zenekarok életében saját bevallásuk szerint is mindig kiemelkedő fontosságú esemény egy müpás fellépés, ennek megfelelően igyekeznek valami egyedivel készülni.

Négy különböző szettből álló koncerttel és több mint tucatnyi, a 2020-as évek új hangjaival és a közösség korábbi meghatározó zenészével ünnepli fennállásának tizenöt évét Magyarország kedvenc improvizációs koncertsorozata, a Random Trip.

A Lóci játszik pedig olyan koncertet ad, amilyenre korábban soha nem volt lehetősége, de titokban mindig is vágyott.

Az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb hazai zenekara, a Margaret Island és a Szegedi Kortárs Balett közös projektje során egyedi vízióban elevenednek meg a dalok, Szakács Gergő pedig a telt házas hangversenyteremben mutatja be új, Rajzolt zajok című albumát.

Szintén új lemezzel érkeznek a Lázár tesók, akiknek a nagy érdeklődésre való tekintettel azonnal meg is kellett duplázniuk az Eső előtt című korong anyagát bemutató koncertet.