Rátóti Zoltán: Kedvemre való a 63-as szám

Rátóti Zoltán interjú portré színész
Rátóti Zoltán interjú
Vágólapra másolva!
„Nem ünneplem a kerek évfordulókat. A 63-as szám azonban tetszik nekem. Kedvemre való szám. Ezért választottam ezt a szokatlan, RZ63 címet az önálló koncertemnek." - mondta Rátóti Zoltán Kossuth-díjas Kiváló- és Érdemes művész az Origónak. A színművész november 18-án a Nemzeti Színház Bajor Gizi szalonjában lép fel önálló estjével, ahol az elmúlt 10-15 év dalaiból készült válogatását adja elő. A koncertet nyáron, a magyarföldi Fatemplom Fesztiválon hallhatta már a közönség, ezt az előadást bővítette ki Rátóti Zoltán. A dalok között egy-egy történetet is elmesél majd a közönségnek. Az estről és a zenéről kérdeztük a színészt. Interjú Rátóti Zoltánnal.
Vágólapra másolva!

RZ63 címmel önálló koncertet ad a Nemzeti Színházban november 18-án. Miért éppen 63?

Soha nem ünneplem a kerek születésnapi évfordulókat, éppen ezért a 63-as kedvemre való, jó szám. Ez az oka a szokatlan címnek. Közel egy év telt el aktív zenélés nélkül és az idén nyárra - születésnapi koncertként - az elmúlt évek dalaiból összeállítottam egy önálló műsort a magyarföldi Fatemplom Fesztiválra. Előtte mindig valamilyen zenei formációval - a Neil Young Sétány trióval vagy a klubzenekarommal - léptem fel. Szólóban ez volt az első koncertem. Egyfajta erőpróba volt, hogy egyedül "elbírom-e" ezeket a dalokat.

Rátóti Zoltán Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Nemzeti Színház színlapfotóján egy gitárral látható. Emlékszik, mikor fogott először gitárt a kezébe?

Tizennégy éves lehettem - az egyik barátomtól tanultam meg gitározni.

Mint minden tinédzser, én is álmodoztam arról, hogy talán rockzenész leszek. Ábránd volt csupán, titkos vágyálom, de soha nem tettem lépéseket azért, hogy meg is valósuljon.

Felnőtt korban persze már más volt a helyzet: a főiskolán megalakult az első zenekarunk...

Rátóti Zoltán Forrás: © Eöri Szabó Zsolt/Eori_Szabo_Zsolt

Ez volt a Velocipéd... Milyen stílusban szólaltak meg a dalok?

Country zenét játszottunk és angolul énekeltünk. A főiskolai énekvizsgára készültünk néhány dallal. Az osztályfőnökünknek, Kapás Dezsőnek nagyon megtetszett a produkció és arra biztatott, hogy egy egész estés műsort készítsünk. Ötleteket, tanácsokat is adott, hogyan adjuk elő a dalokat. Aztán sokfelé jártunk az országban a koncerttel, több városban felléptünk.

A következő zenekara a Neil Young Sétány trió volt, amelynek éppen az volt egyebek mellett az érdekessége, hogy a Neil Young-dalokat magyarul énekelte...

A formációval amerikai folkzenét játszunk. Neil Young nagy ikon számomra, Többnyire az ő dalait játsszuk magyar szöveggel - Sülyi Péter fordításaiban -, ami különlegesség, hiszen ezeket a dalokat korábban nem énekelték magyarul. A triónak vannak persze saját dalai is.

Rátóti Zoltán Fotó: Hirling Bálint - Origo

Korábban Köztünk marad és Csodalépés címmel két szólólemeze is megjelent. Milyen dalokat tartalmazott ez a két lemez?

Saját ötletekből, improvizálásokból születtek a dalok. A felvételeket otthon elkészítettem, amelyeket elküldtem Müller Péter Sziáminak, aki a szövegeket írta. Így készült el mind a két szólólemez. Óriási szerencse, hogy kiváló dalszövegírókkal dolgozhattam, akik a dallamaimat gondolatokkal töltötték meg.

A november 18-i koncertre hogyan válogatta a dalokat?

A saját lemezanyagaimból és a Neil Young Sétány dalaiból is hallhat majd a közönség néhányat, amelyek közel állnak hozzám.

Időnként megállok majd, és elmesélek a nézőknek egy-egy történetet, amely az adott dalhoz kapcsolódik.

Eredetileg a magyarföldi Fatemplom Fesztiválra készült a műsor, és azt gondoltam, hogy egyszeri alkalom lesz csupán, de a Nemzeti Színházban lehetőséget kaptam, hogy itt is előadhassam a koncertestet - néhány dallal kibővítve a magyarföldi előadást.

A november 18-i koncertre már nemigen lehet jegyet kapni. Lesz később másik előadás is?

Igen, december 15-én Nemzeti Színház újra műsorra tűzi a koncertet. Boldog, vagyok, hogy játszhatom ezeket a dalokat, és örülök a koncertnek.