Harminc éve volt a Nirvana utolsó koncertje

Kurt Cobain
Kurt Cobain
Vágólapra másolva!
Harminc éve történt: 1994. március 1-jén adta az utolsó koncertjét a Nirvana. Kurt Cobain tragikus halála véget vetett a világ leghíresebb alternatív rock bandájának, ám életművük maradandónak bizonyult.
Vágólapra másolva!

1993 március 1-jén az európai turné egyik utolsó állomása volt a müncheni. Akkor még senki sem sejtette, hogy a Kurt Cobain többé már sohasem fog színpadra állni. A koncertet követően az énekesnél torokgyulladást és hörghurutot állapítottak meg, azért a március 2-i koncertjüket le kellett mondaniuk. Alig egy hónappal később a heroinfüggőségével küzdő Kurt Cobaint holtan találták otthonában. Saját fegyverével oltotta ki életét. Ezzel pedig végérvényesen feloszlott a Nirvana.
 

Nirvana a csodás kezdetek

Kurt Cobain énekes, gitáros és a Krist Novoselic basszusgitáros által alapított együttes a Nirvana az 1990-es évek elején a szinte a semmiből robbant be a zenei élet csúcsába. 1991-ben, a második albumukon szereplő Smells Like Teen Spirit című daluk hatalmas sikert ért el és lényegében minden jelentősebb toplistán igen előkelő helyet ért el. A Nirvana világszerte ismert lett.

Nirvana Kurt Cobain
Kurt Cobain a Nirvana Smells Like Teen Spirit című videóklipjében. Fotó: Youtube

A Nirvana sikere egyszerre azt is jelentette, hogy a figyelem középpontjában emelte az alternatív rock zenét, amely a 1980-as évekbeli nagy rockbandák mellett alig-alig kaptak lehetőséget a bizonyításra. A Nirvana sikere az egész műfaj számára előlépést jelentett. A kiadók is nagyobb bizalmat szavaztak az alternatív rockzenekarok iránt.


A sikernek magas ára volt

Az óriási sikert és rajongást nehezen viselte a frontember Kurt Cobain, aki nyilvánosságtól igyekezett a biztonságot jelentő zenei világba menekülni. Egyre nagyobb problémát jelentette súlyosbodó szenvedélybetegsége is.

A Nirvana 1993-ban jelentette meg harmadik, és egyben utolsó stúdiólemezét. A hatalmas siker itt sem maradt el, rajongók tízezrei várták a bandát minden fellépésükkor. Ám a siker hamarosan drámai módon ért véget. 1994-ben a Kurt Cobain önkezével vetett véget életének így alig öt éves együttes véget ért. Az együttes rövid pályafutása alatt is hatalmas sikereket ért el, világszerte összesen közel 100 millió lemezt adtak el. Az együttes két másik tagja Krist Novoselic és Dave Grohl a Foo Fighters-ben folytatta a közös zenélést.

 

Belépés a 27-esek klubjába 

Kurt Cobain halálával belépett a „27-esek klubjában”, amelybe az amerikai popkultúra 27 éves korukban elhunyt alakjait sorolja. Kurt Cobain előtt olyan világsztárok kerültek bele, mint például Brian Jones a Rolling Stones alapító gitárosa, Jimi Hendrix, Janis Joplin, vagy éppen a Doors frontembere Jim Morrison.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!
 

Borítókép: Pillanatfelvétel a Nirvana 1993-as koncertjéből (Forrás: Youtube)