Demeter Szilárd: Élj itt, fejben, szívben

Demeter, Szilárd, A, valahol, szabadsága,  Rendhagyó, hazaszótár, könyv, bemutató, G, Fodor, Gábor, XXI, Század, Intézet, Békés, Márton, Ferkó, Dániel, 2023.09.27.,
Vágólapra másolva!
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának előadásában hallható a Kossuth Rádióban  A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyzetsorozata.
Vágólapra másolva!

Magyarok című jegyzetében Demeter Szilárd úgy fogalmaz:

Majd jegyzetét folytatva a szerző úgy fogalmaz:

Hogy léteznek magyarok, azt nem illik vitatni. A közmegegyezés szerint azért vannak a világon, hogy otthon legyenek benne. Ezt elég régóta mondogatják maguknak, de valahogy nem akarják elhinni.

Demeter Szilárd írásában arra is kitért, hogy

Magyarok tényleg az egész világon élnek, igaz, sokan a világ alatt Magyarországot értik. Ők a magyar magyarok, vagyis az anyamagyarok. Aztán vannak a nem magyar magyarok, mint amilyennek én is születtem, magyarul beszélő román állampolgár, vagy hogy is billogozott a nacionálkommunista rezsim. A nem magyar magyarok szerteszét tartják a szülőföldet, ők magyar ország alatt csakazértis a Kárpát-hazát értik, a magyarok számára más a tér és más az idő, ezért aztán csak néznek a szomszéd népek, ha egy magyar otthonról elindul haza.

Az anyamagyarok

A szerző az úgynevezett anyamagyarokról is értekezik:

Majd a magyarok egy másik csoportját elemzi:

A fővárosiakról szólva Demeter Szilárd úgy fogalmaz:

A nem fővárosban élő magyarokat valóban nem érdekli, hogy a fővárosban élő magyarok mit gondolnak róluk. A nem fővárosban élő magyarok tudják, amit tudnak, és ez a tudás pont elegendő nekik ahhoz, hogy eligazodjanak az élet dolgaiban.

Hozzátéve:

Ennek nyomán kiemeli:

A valahol szabadsága

A Kossuth Rádióban elhangzott, A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyzetsorozat záróelemeként a szerző úgy fogalmaz:

Miért nem születtem pár száz kilométerrel arrébb. Kádár népe álmodik, évtizedek óta máshol akarna születni. El kell innen menni. Oda, ahová születnem kellett volna, oda.Amikor azt mondják, Budapest, Bécsre gondolnak. Amikor azt mondják, vidék, akkor is. Számukra ezért nincs vidék, és ezért Budapest sincs. Mert ha Budapesten élnének (fejben, főleg szívben), akkor értenék, hogy Budapest vidék nélkül nem létezik, Budapest a nemzet és a magyar valóság központja, nézz rá az Országházra, a Magyar Tudományos Akadémiára, nézegesd hosszan a Dunát József Attila lábaihoz kuporodva. Nézz Szent István szemével, lásd egyben a Kárpát-medencét.

Hozzáteszi:

Majd kiemeli:

Élj itt fejben, szívben. Ez az otthonod, hazád, szülőfölded. Ez vagy te. Nézd meg magad. Olyan vagy, amilyen. Szerethető. Hát szeresd.