Összművészeti alkotás a jász öntudatról és összefogásról

Jászok című előadás
Jászok című előadás
Vágólapra másolva!
Egymásba olvad az intim-privát történet, a jász nép történelme, a múlt és a jelen, a profán és a szakrális. Így mutatja be hét generáció történetét a Jászok című történelmi dal- és táncjáték.
Vágólapra másolva!
A Jászok című előadás sajtótájékoztatója Forrás: Szollosi Matyas

Az előadás igazi közösségi összefogás, ugyanis a jász öntudatra és a jász összefogásra épít. Különféle művészek, művészeti csoportok – kórus, zenekar, táncegyüttes, képzőművész – kincsei, értékei jelennek meg a közös darabban. A főszereplők döntő módon jászsági vagy a jászságból elszármazott művészek. A táncos, énekes és zenész szólisták a népzene és az opera műfajának legjobbjai, valamint a "Felszállott a páva" országos ismertséget szerzett tehetséges fiataljai közül kerültek kiválasztásra.

Szuverén módon szól a tánc, a zene, a költészet, a képzőművészet segítségével mindazokról az egyetemes emberi értékekről, amelyek szellemében mi, jászok is létezünk a világban" – mondta Mihályi Gábor rendező-koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, az MMA levelező tagja a produkcióról. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejövő előadás bemutatója 2016. június 3-án lesz Jászberényben, a Szabadtéri Színpadon.

Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte: a jászság életét megjelenítő történelmi alkotás legnagyobb erénye, hogy a mai kor embere számára mutat be általános érvényű értékeket. Mihályi Gábor rendező a darabról elmondta, hogy tág és színes tablóként jeleníti meg a jászok életét, de nem akar idealizált képet mutatni róluk, hanem egy mai, átélhető történetet ad elő.

Melis László, a darab zeneszerzője a jász–oszét kulturális kapcsolatokról beszélt, Soós Andrea producer pedig a támogatóknak köszönte meg eddigi munkájukat, kiemelve Áder János köztársasági elnök, az előadás fővédnökének szerepét. Pócs János országgyűlési képviselő a jászság összefogásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a darab mögé egy emberként állt oda a ma mintegy 80 ezer főt számláló népcsoport.

A "Jászok" című történelmi dal- és táncjáték alkotóinak, létrehozóinak elsődleges célja a darabbal, hogy bemutassák a jászok rendkívül összetett, és hihetetlenül izgalmas történelmét, felmutassák a jászok sokoldalúságát és tehetségét, a több mint 100 szereplő, közreműködő részvételével.

Az előadás, a jász öntudatra és a jász összefogásra épít.

A darab története a jász életfilozófia hétgenerációs hagyományára épül. Középpontjában egy fiatal mai pár áll, akik előélete elevenedik meg az előadában. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetére, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei őshazájuktól napjainkig. A két szerelmest időről időre elválasztják egymástól a történelem viharai, de hűségük, szabadságvágyuk mindig győzedelmeskedik. Egymásba olvad az intim-privát történet, a jász nép történelme, a múlt és a jelen, a profán és a szakrális. A hét generációt, a hét főszereplő személyesíti meg, amelyek közül a Bölcs, a jászok múltjának felidézésében, a gyerekszereplők a jövő megsejtetésében segítenek.