Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Még a széklet vírusaink is egyediek

Vágólapra másolva!
Akár egy ujjlenyomat, az emberi bélben élő vírusok kombinációja minden ember esetében egyedi - derült ki egy új, széklet DNS-t elemző vizsgálatból. Még az egypetéjű ikreknél is eltérő a vírusflóra a vastagbélben, de a rokonok baktériumflórája azért nagymértékben hasonló.
Vágólapra másolva!

A vastagbélben élő vírusokat eddig kevés alkalommal vizsgálták. Ezek a betegséget nem okozó, "barátságos" mikrobák a bélbaktériumokban élnek, és azok működését befolyásolják. Többek között lehetővé teszik, hogy meg tudjuk emészteni például a növényi szénhidrátokat, amelyre magunktól nem lennénk képesek.


Az elmúlt években számos projekt indult a bélben élő mikrobák katalogizálására, hogy megértsék a vírus-baktérium közösségek egészségre és betegségre gyakorolt hatását. A Nature folyóiratban közzétett új tanulmány azt javasolja, hogy ezekbe a kutatásokba érdemes lenne bevonni a baktériumok belsejében élő vírusokat is, mivel azok jól jelzik a baktériumflóra egészségét, betegségre vagy terápiás beavatkozásra adott válaszuk segítségével.


Mi van a székletben?


A vírus-baktérium együttélésről szerzett információink nagy része a külső környezetből, például a tengerekből származik - nyilatkozta az AFP-nek Jeffrey Gordon, a Washington Egyetem Orvosi Karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Az ott élő vírusok életmódját a legkifejezőbben a 'ragadozó-préda dinamikával' jellemezhetjük, vagyis az evolúciónak folyamatosan lépést kell tartania a genetikai változásokkal."


Gordon és munkatársai négy egypetéjű ikerpár és édesanyjuk, egy év alatt három alkalommal vett székletmintájában elemezték a vírusok DNS-ét, ezzel nyomon tudták követni a vírusflórában bekövetkező változásokat az idő függvényében. Emellett a többi mikroba (köztük a baktériumok) DNS-ét is megvizsgálták.


Meglepő módon a székletmintákban talált vírusok 80 százaléka addig ismeretlen volt. Az egypetéjű ikrek vírusflórája különbözött egymástól, miközben a rokonok baktériumai valamilyen mértékben megegyeztek. Az egyéves periódus során a vírusflóra állandó maradt, míg a baktériumok körében jelentősebb változások következtek be.


Azaz a kutatók azt találták, hogy a székletben található vírusok körében nem tapasztalható a "ragadozó-préda" életmód, ahelyett, hogy elpusztítanák egymást, kölcsönösen előnyös kapcsolatban élnek együtt: a baktériumok teret biztosítanak a vírusoknak a szaporodáshoz, miközben a vírusok génjei is hasznára válnak a baktériumoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről