Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A klímaváltozás észak felé tereli a fertőző betegségeket

Vágólapra másolva!
A növekvő globális átlaghőmérséklet talán már most is eleget emelkedett ahhoz, hogy segítse a fertőző betegségek északabbra vonulását - derül ki egy friss tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Európai kutatók beszámolója szerint összefüggés lehet az átlaghőmérséklet emelkedése és a dengue-láz, a sárgaláz, a malária és az emberi pestis európai megjelenése között.

"A klímaváltozás fertőző betegségekre gyakorolt alapvető hatása már most felismerhető és valószínű, hogy néhány éven belül új betegséghordozók illetve kórokozók jelennek meg Európában" - olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) beszámolójában.

Az ENSZ klímaszakértői szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a szén-dioxid-kibocsátást annyira vissza lehetne szorítani, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot.

A jelenlegi kilátások alapján erre azonban kevés az esély, a hőmérséklet emelkedésével pedig olyan rovarok jelenhetnek meg, és a melegben jobban szaporodhatnak, amelyek Európában korábban ismeretlenek voltak.

"Teljesen mindegy, hogy mivel magyarázzuk, a lényeg, hogy az utóbbi 20-30 évben Európában magasabb átlaghőmérsékleteket mértek" - mondta Volker ter Meulen az EASAC elnöke, hozzátéve, hogy a magasabb hőmérsékleten jobban és gyorsabban terjednek a vírusok, baktériumok.

Ezzel együtt Európában meg fog jelenni az a szúnyog, amely a sárgaláz, a nyugat-nílusi láz, a dengue-láz vagy az agyvelőgyulladás terjedéséért felelős. Ez a rovar okolható például a chikungunya-láz (CHIKV) terjedéséért. A hányással, lázzal járó vírusfertőzés az ízületeket támadja meg, és Európában már több mint 200 embert betegített meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről