Betegen még fontosabb a személyes higiénia

Vágólapra másolva!
A tavaly jelentkezett új típusú influenza, a H1N1-járvány idején a közegészségügyi szakemberek arra igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét, hogy a fertőződés elkerülése érdekében fokozottabban ügyeljenek a megfelelő személyes higiéné biztosítására - egy új felmérés szerint azonban nem sokan fogadták meg a jó tanácsot.
Vágólapra másolva!

Az Új-zélandi Otago Egyetem munkatársa, Nick Wilson és kollégái által végzett kutatás során az derült ki, hogy minden negyedik ember, egészen biztosan nem teszi a szája elé még a kezét sem - nemhogy zsebkendőt vagy maszkot - ha nyilvános helyen tüsszent vagy köhög. Sőt, mindösszesen, csupán az emberek 5%-a takarja el a száját és az orrát az egészségügyi ajánlásokban javasolt módszerekkel és kellékekkel - igaz, az emberek több mint 64%-a kézzel eltakarja a száját, ha tüsszent vagy köhög.


A kutatók úgy vélik, eredményeik azt bizonyítják, hogy a megfelelő higiéné fenntartását propagáló kampányok, még a H1N1-járvány miatti nagyobb intenzitású megjelenések ellenére sem kerültek az emberek látókörbe megfelelő arányban, vagy egészen egyszerűen az ajánlásokat nem fogadták meg. A következtetések természetesen nem globálisan értendők, hiszen a kutatásokat csupán Új-Zélandon, egészen pontosan Wellington városában végezték, mégis valószínű, hogy ez a trend akár az egész világra értendően is igaz lehet.


A köhögés és a tüsszentés rengeteg kórokozót juttat a fertőzött szervezetből a levegőbe, egyetlen köhögés, kb. 3000 cseppet tartalmaz, amelyek akár 75 km/h sebességgel is elhagyhatják a légzőrendszerünket. A tüsszentés pedig ennél sokkal rosszabb, hiszen ebben az esetben akár 40 000 nyálcsepp is kiszabadulhat, amelyek akár 300 km/h-s sebességet is elérhetik. Egyetlen nyálcsepp, amennyiben valaki beteg, kb. 200 millió vírusrészecskét tartalmazhat. A levegőbe jutott vírusok a kiszabadulás után még órákig életben maradnak, sőt, ez az időtartam akkor sem csökken, ha a levegőből előbb valamilyen felületre érkeznek, onnan újra a levegőbe jutva ugyanis ismételten képesek a vírusok fertőzni, amíg életben maradnak. Kevésbé közismert, de fém vagy műanyagfelületen a vírusok akár napokig is képesek túlélni.