Az apákat sem kíméli a szülés utáni depresszió

Vágólapra másolva!
A Reuters híradásából kiderül, hogy minden tízedik újdonsült apa szülés utáni depresszióban szenved, leggyakrabban a szülés utáni 3. és 6. hónap közötti időszakban. 
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint több erőfeszítést kéne tenni az újdonsült apák esetében kialakuló depresszió felderítésére, figyelembe véve hogy az apák szülés utáni depressziója is érzelmi, viselkedési és fejlődési hatással van a gyerekekre. Az már eddig is ismert volt, hogy az édesanyák több mint 30 százaléka szenved szülés utáni lehangoltságtól, a férfiak esetében azonban eddig keveset tudunk arról, hogy hogyan birkóznak meg mentálisan a gyermek hazajövetele után kialakult helyzettel.


Dr. James F. Paulson és Sharnail D. Bazemore az amerikai Eastern Virginia Medical School kutatói 43 különböző tanulmányt, azon belül több mint 28 000 - a terhesség első 3 hónapjától a szülés utáni első év végéig fellépő - szülés utáni depresszióban szenvedő apa beszámolóját dolgoztak fel. A vizsgálatok alapján a szülés utáni 3-tól 6. hónapig terjedő időszak a legkritikusabb, az esetek több mint 25 százalékában ebben az időben alakult ki a depresszió. Ez egyébként megegyezik az édesanyák esetében tapasztaltakkal is.


A vizsgálat azt is megállapította, hogy az Egyesült Államokban nagyobb százalékkal alakult ki depresszió a leendő és újdonsült apák esetében, mint más országbeli sorstársaiknál, de ennek oka még nem ismert a kutatók számára. Kapcsolatot találtak viszont a depresszió által szenvedő apa és anya között, ezért javaslatuk alapján az egyik fél depressziós állapota esetén mindenképpen figyelemmel kell kísérni a másik szülőt is.


Dr. Peter Schmidt, a Maryland-i Nemzeti Mentálhigiénés Intézet orvosa szerint a depresszió gyakori állapot anyáknál és apáknál egyaránt. Kialakulása bárhogyan és bármikor megtörténhet, még akkor is, amikor egyébként a szülőkben a boldogságnak kellene uralkodnia, hiszen a terhességet és a születést körülvevő események egyaránt terhelik mindkét szülőt.