Az USA táptalaja az influenzavírusoknak

Vágólapra másolva!
Hosszú időn keresztül a kutatók azt feltételezték, hogy az influenzavírus-törzsek többsége kínai és délkelet-ázsiai "termék", egy új amerikai tanulmány szerint azonban az Egyesült Államok szolgál táptalajul a kórokozók némelyikének, elősegítve azok dél felé történő vándorlását.
Vágólapra másolva!

A Michigani Egyetem, a Floridai Állami Egyetem és a Howard Hughes orvostudományi kutatóintézet virológusai azt fedezték fel, hogy az Egyesült Államokban cirkuláló törzseknek nem mindegyike "hal ki" az influenzaszezon végén: ezek némelyike Dél-Amerika felé veszi az irányt. Akad olyan törzs is, amelynek távolabb is sikerült eljutnia, miként ez az újinfluenza kórokozójával, a H1N1-vírussal is történt, amely világjárványt okozott. A tudósok kutatásaikról a Public Library of Science (PLoS) Pathogens nyílt hozzáférésű portálon számoltak be.


"Gondolhatnánk, hogy Kína és Délkelet-Ázsia játssza a főszerepet az influenza A-vírusának migrációs hálózatában. Most kiderült, hogy milyen jelentős a mérsékelt égövi térségeknek, különösen az Egyesült Államoknak a hozzájárulása" - hangsúlyozta Trevor Bedford, a Michigani Egyetem kutatója.


A tudósok a betegektől kinyert szezonális influenzavírusok DNS-szekvenciáit vizsgálták az 1998 és 2009 közötti időszakban világszerte, és ennek alapján megrajzolták a kórokozók "családfáját", kimutatva a köztük lévő rokonságot.


Dél-Amerika az influenzát Észak-Amerikából szerzi be


Mint a virológusok rámutatnak, az új ismeretek fényében a járványügyi szakembereknek újra kell gondolniuk az influenzaellenes stratégiát. Így a vírusellenes készítmények, például a Tamiflu "agresszív" alkalmazása gyógyszerrezisztens törzsek kifejlődéséhez vezethet. "Vizsgálataink szerint Dél-Amerika majdnem minden esetben Észak-Amerikából szerzi be az influenzát" - nyilatkozta Bedford.


Ennek fényében a latin-amerikai országoknak nem a világ többi részén alkalmazott oltóanyagot kell beszerezniük, hanem az előző szezonban Észak-Amerikában "bolyongó" törzsekből célszerű vakcinát előállítani számukra.


A legtöbb vírus eddig Délkelet-Ázsiából érkezett


A tudósok szerint az új vizsgálat révén jobban nyomon lehet követni a vírustörzsek útját. "Ilyesfajta kutatás révén megismerhetjük, honnan érkezett a járványt okozó vírus. Tudjuk, hogy többnyire Délkelet-Ázsiából jön, de most megtapasztalhattuk, hogy mérsékelt égövi térségek is lehetnek pandémiák (világjárványok) kiindulási pontjai. Ennek fényében globálisabbá kell tenni a kontrolt" - mutatott rá Bedford.


A H1N1 okozta első megbetegedéseket az Egyesült Államokban diagnosztizálták. A szakértők mindmáig nem tudták eldönteni, hogy pontosan honnan ered az újinfluenza, ám genetikai vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a sertések voltak a kórokozók hordozói, és a vírusok sok éven át keringtek, mielőtt kimutatták volna őket.