Barnít és megbetegít - hogyan napozzunk egészségesen?

Vágólapra másolva!
Éltető energia, a fény és tűz. A Nap éltető elemünk, mely nélkül létünk elképzelhetetlen lenne. Azonban ha megnézzük egy idős ember testét, azokon a részeken, amit mindig ért a nap, sokkal öregebb, ráncosabb a bőr, mint amit egész életében takart a naptól. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=btxmZJ2ynkqdThHL
Vágólapra másolva!

A Nap éltet és öl. Ha a legkézenfekvőbb statisztikai példát akarnánk hozni az előző költői gondolatra: a melanóma az egyik leghalálosabb rákos megbetegedés, és csak a leégést követő húsz-negyven évben alakul ki, ráadásul sokkal kevésbé tűnik veszélyesnek, mint a mell- vagy prosztatarák.

Mi tehát a megoldás?


Legegyszerűbb, ha nem tartózkodunk a napon, bár borult időben ugyanúgy le lehet égni, ha a szabad ég alatt tartózkodunk. Tehát viseljünk védőruházatot, egy vékony fehér pólóban azonban ugyanúgy le lehet égni, mint fürdőruhában. 11-15 óra között ne menjünk a napra, és használjunk minél jobb minőségű, lehetőleg bio naptejet.

A napbarnított bőrt kis hazánkban is az egészséggel hozzák párhuzamba. Ha valaki nyáron nincs lebarnulva, meg is szólják érte. Azonban ha betekintést szeretnél nyerni, milyen hatással van a napfény a bőr öregedésére, figyeld meg a nagyszüleidet. Ahol a nap mindig érte a bőrüket, kéz, arc, sokkal ráncosabb a bőrük, mint a testük többi részén. Tehát szabad a választás, divat vagy ráncok?

Nézd meg riportunkat a napozásról a LIFE Magazinban!