Az újszülött kisfiúk körülmetélésével harcolnak az AIDS ellen Afrikában

Vágólapra másolva!
Az újszülött kisfiúk körülmetélése a későbbi a HIV-fertőzés megelőzése céljából sokkal olcsóbb, mint a felnőtt férfiakon végzett beavatkozás - derült ki egy ruandai kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az AIDS, mióta a betegség az 1980-as évek elején felütötte a fejét a világban, 25 millió emberéletet követelt. Jelenleg a fertőzöttek száma 33 millió körül lehet, többségük az afrikai kontinensen él.

Agnes Binagwaho, a ruandai egészségügyi minisztérium szakértője munkatársaival vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy az újszülöttek esetében a beavatkozás 15 dollárba (2800 forintba), míg a felnőtt férfiaknál 59 dollárba (11 ezer forintba kerül), ráadásul az előbbieknél a műtét lényegesen egyszerűbb.

Az újszülöttek körülmetélésének előnyei nem csupán a beavatkozás alacsonyabb költségeiben nyilvánulnak meg: az eljárás a későbbi esetleges HIV-fertőzés megelőzésére szolgál, amelynek kezelése igen drága, az AIDS pedig halálos betegség.
"Ruandában minél szélesebb korcsoportokban kell elvégezni a körülmetélést, a legfiatalabbaknak biztosítva a prioritást" - hangsúlyozza Agnes Binagwaho tanulmányában, amelyet a Public Library of Science (PLoS) Medicine közölt.