Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Tetves a gyerek? Tippek, a fejtetűtől való megszabadulásra

Vágólapra másolva!
Akinek van óvodás vagy iskoláskorú gyereke, bizonyára találkozott már a fejtetűvel. A kis élősködők a fejbőr vérét szívják, és maguktól nem távoznak onnan. Hogyan szabaduljunk meg tőlük?
Vágólapra másolva!

A fejtetvek szoros érintkezéssel terjednek. Ezért is gyakoribbak lányok esetében, akik többet játszanak úgy, hogy összedugják fejüket legjobb barátnőikkel. "A haj ápoltsága nem játszik szerepet a terjedésnek, sőt a fejtetű sapkák, párnák és ruházat közvetítésével is terjed" - mondta el kérdésünkre Neubauer Márta védőnő.

"Élő fejtetűvel viszonylag ritkán találkozunk, rendszerint csak a serkéket látjuk, amelyek a fejtetű petéi" - magyarázta a védőnő. "Jellegzetesen a hajas fejbőr fül mögötti részén és tarkótájon fordulnak elő. A korpától történő elkülönítést segíti, hogy a serke ívben ráfeszül a hajszálra, míg a korpa lecsúszik arról."

A tetvességet minden esetben kezelni kell, hacsak nem akarjuk magunkra haragítani a többi szülőt. Akinek van türelme hozzá, megpróbálkozhat a fésüléssel, ehhez egy nedves, sűrű fogú fésűre van szükség, a műveletet három-négynaponta kell ismételni két héten át.

"A leggyorsabb hatást a tetűirtó szerek segítségével érhetjük el, mi leggyakrabban a Nittyfort (hatóanyaga: permetrin) és a Pedexet (hatóanyaga: phenotrin) szoktuk ajánlani" - nyilatkozta lapunknak Neubauer Márta. "Ezekkel hajmosás után kell bedörzsölni az egész hajat, valamint a fejbőrt, és nem szabad leöblíteni őket. 7-10 nap után a kezelést meg kell ismételni, hogy az időközben kifejlődött élősködőket is elpusztítsuk. Ezek a szerek megelőzésre is használhatók, ha például az osztályban előfordult fejtetvesség."

Egyes szülők teafa- vagy citromolajjal kenik be gyermekeik fejét a tetvek ellen, azonban ennek hatékonyságára nincs klinikai bizonyíték és irritálhatják a fejbőrt is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről