A stressz áldozata: Válása miatt lett cukorbeteg a főfelügyelő

Vágólapra másolva!
Iskolás korában sportos életet élt, egészen kamaszkora közepéig, amikor megismerte a dohányzást, a pókert és a nőket.
Vágólapra másolva!

Harmincöt éves koráig nem sportolt rendszeresen. Egy vállalati per miatt éjszakánként kínzó fejfájások kezdték gyötörni, és amikor látott a TV-ben egy műsort a stresszről, reggelenként kocogni kezdett. A harmadik napra minden tünete elmúlt. Azóta szinte minden reggel fut, napi három-hét kilométert.

A futás különösen fontos számára most, 61 évesen, amikor Roy Grace főfelügyelő krimijeit írva egész nap a számítógép előtt ül. A jó állóképesség pedig sokat számít egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnek. A betegség terjedésének legfőbb okai az egyre gyakoribb elhízás és a mozgáshiány, de a stresszről sem szabad megfeledkezni. Kutatások bizonyítják, hogy a stressz számos betegség kiváltó oka lehet, és valószínűleg az sem véletlen, hogy James esetében is közvetlenül válása után jelentkezett a diabétesz.


Tizenkilenc év házasság után válása rémálom volt, mely során az írót bűntudat gyötörte, és kínozták a válással járó gondok. Eleinte terápiára járt, végül idegösszeroppanással kórházba került. 1998 szeptemberében vált el, és 1999 januárjában diagnosztizálták a betegségét. Háziorvosa fedezte fel egy rutin orvosi vizsgálat során.


James úgy érzi, szerencséje volt, hogy már ötvenéves korában kimutatták a betegséget. Tünetek nélkül sokan sokkal idősebb korukig élnek diagnózis nélkül, így ha például 75 évesen mutatják ki, 25 évig hatalmas pusztítást végezhetett volna a kezeletlen diabétesz.


A betegség kialakulásának valószínűségét számos tényező, így a túlsúly és a 40 éven felüli életkor is fokozza. Ha valaki kezeletlen cukorbetegségben szenved, esetében ötször nagyobb a szívbetegség, az agyi érkatasztrófa, az idegkárosodás következtében kialakuló lábfertőzés, valamint a vaksághoz vezető szembetegség, a retinopátia kockázata.