Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jelentősen növelik a vetélés kockázatát az antidepresszánsok

Vágólapra másolva!
A kanadai orvosszövetség folyóiratában (CMAJ) megjelent új tanulmány szerint 68 százalékkal nő a vetélés kockázata azoknál a nőknél, akik várandósságuk alatt antidepresszánst szednek.
Vágólapra másolva!

Sok nő szed antidepresszánst terhessége alatt, és mintegy 3,7 százalékuk ezt az első trimeszter alatt teszi. A gyógyszeres kezelés abbahagyása viszont a depresszióba való visszaesést eredményezheti, ami mind az anyára, mind a gyermekre veszélyes lehet. A korábbi tanulmányok, amelyek az antidepresszáns terhesség alatti hatásaival foglalkoztak, a vetélésre nem úgy tekintettek, mint ennek legfontosabb következménye. Ezeket a vizsgálatokat kevés nő bevonásával végezték, és eredményeik gyakran ellentmondásban voltak egymással.


Az új, nagyszabású tanulmány célja az volt, hogy megtalálja az összefüggést a különböző kategóriájú, fajtájú és dózisú antidepresszánsok, és a vetélés kockázati szintjei között. A Montreali Egyetem és a Sainte-Justine Kórház kutatói 5124 quebec-i állapotos nő adatait vizsgálta. Egyik részüknél a terhesség huszadik hetéig vetélés következett be, a másik részüknél nem történt. Azok közül, akiknél vetélés történt, 284 (5,5%) szedett antidepresszánst a terhesség alatt.


A szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókat (SSRI-k), főleg a paroxetint és a venlafaxint hozták összefüggésbe a vetélés megnövekedett kockázatával, mivel ezek napi dózisa a legmagasabb. Ugyanakkor egyszerre több különféle antidepresszáns szedése a vetélés esélyét megkétszerezi. "Az eredmények, mi szerint a SSRI-knek nagy szerepük van a vetélésben, megbízhatóak, mert a vizsgálatba nagy számban vontunk be olyanokat, akiket ilyen hatóanyagú gyógyszerekkel kezeltek" -nyilatkozta az AFP-nek a tanulmány szerzője Dr. Anick Bérard, a Montreáli Egyetem munkatársa, és a Sainte-Justine Kórház kutatója.


A kutatók arra kérik az orvosokat, hogy azoknak a pácienseiknek, akik hamarosan gyereket szeretnének vállalni, vagy már állapotosak, mielőtt felírják az antidepresszánst, ennek minden kockázatára hívják fel a figyelmüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről