Csináld magad: ellenőrizd fittségi szinted!

Vágólapra másolva!
Jól ismert, hogy erőnk és fittségi szintünk jól jelzik egészségi állapotunkat, de honnan tudhatjuk, hogy fittek vagyunk-e? Az alap fittségi szint azt jelenti, hogy gond nélkül tudunk 20 percen át tempósan gyalogolni és közben még beszélgetni is tudunk.
Vágólapra másolva!

Ha erre képesek vagyunk, az azt jelenti, hogy szívünk és tüdőnk elég erős, hogy hatékonyan pumpálja a vért testünkbe, ez a minimum, amire szükségünk van az aktív élethez. Ha nem vagyunk képesek erre, szívünk nem dolgozik megfelelően, ez pedig fokozza a megbetegedés kockázatát.

Fittségünket fokozatosan növeljük, a legjobb módszer erre a szakaszedzés. Sétáljunk tempósan egy percig, majd kicsit lassabban még tíz percen át. Fokozatosan növeljük az időtartamot és az intenzitást (beiktathatunk emelkedőket is), amíg el nem érjük a kívánt fittséget.

Izomerőnket úgy mérhetjük, hogy egy szék elé állunk terpeszállásban. Lassan üljünk le, majd mielőtt fenekünk a székhez ér, lassan álljunk fel. Ha ezt a gyakorlatot 90 másodpercen át tudjuk ismételni, erőnlétünk kitűnő, ha 60 másodpercig, akkor jó, 30 másodperc viszont rossz eredményt jelent. Ez a teszt a szervezet legnagyobb izomcsoportjainak, a comb és a fenék izmainak erejét méri. Amennyiben ezek az izmok nem elég erősek, nő a térdre és a hátra nehezedő terhelés, amely hosszútávon sérüléshez és fájdalomhoz vezet. Rossz eredmény esetén ismételjük sokszor a gyakorlatot, hogy izmaink erősödjenek.

"Már ahhoz is izomerőre van szükség, hogy felálljunk és leüljünk, vagy hogy ki- és beszálljunk egy autóba, így nagyon fontos, hogy öregkorunkig fittek maradjunk" - nyilatkozta a Daily Mailnek Alison Rose, a Leeds Metropolitan University sportsérülésekkel foglalkozó ambulanciájának gyógytornásza.