Agyaghadsereg halszemoptikával |
A lineáris B írás jelei |
Rubik-kocka |
A Mariner-4 egyik fényképe |
1869. július 15-én Hippolyte Mege Mouriés Párizsban szabadalmaztatta új találmányát, a margarint. A III. Napóleon császár által meghirdetett verseny célja az volt, hogy a francia tengerészet számára a vajat helyettesítő anyagot találjanak. Mouriés formulájában volt egy zsírtartalmú adalékanyag, amivel a vajat elkeverve gyöngyfényű anyagot kapott. Az új terméket ezért nevezte el a görög 'gyöngy' jelentésű szóról: margaritari. Margarinját faggyúból készítette, s bár a versenyt megnyerte, de egészen 1872-ig kellett várni ahhoz, hogy a termék kereskedelmi forgalomba kerüljön (ekkor F. Boudet jött rá, hogyan lehet emulgeáltatni lefölözött tejjel és vízzel). Apró érdekesség: az USA kormánya évekig nem engedélyezte a margarin bevezetését országában, s számos rendelettel akadályozta megjelenését.
A Nagaszakira |
1850. július 17-én az 1839-ben alapított Harvard Obszervatórium elkészítette az első fényképet egy csillagról. A megfigyelő igazgatója, W. C. Bond és egy bostoni fotográfus, J. A. Whipple elkészítették a Vega dagerrotípiáját. A dagerrotípiák előhívása még igencsak nehézkes volt, a csillagászoknak ekkor még órákat kellett várni addig, míg megpillanthatták egy csillag vagy egy csillagköd felvételét.